ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България и Ирак договориха текстовете за нова Спогодба за въздушен транспорт 08.04.2014
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев и заместник-министърът на транспорта на Република Ирак Банген Рекани съгласуваха текстовете на нова Спогодба за въздушен транспорт между правителството на Република България и правителството на Република Ирак. Това стана днес в сградата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, след двудневни преговори между България и Ирак. Окончателното подписване на новата Спогодба ще бъде възможно след приключване на необходимите за всяка страна процедури.

Към момента двустранните отношения в областта на въздушния транспорт между България и Ирак бяха регламентирани със Спогодба между правителството на Народна Република България и правителството на Република Ирак за въздушен транспорт, от 15 ноември 1966 година. Тази Спогодба не отговаря на съвременните тенденции за либерален достъп до авиационните пазари и не съответства на европейското въздушно право, поради което замяната й с нов договор е наложителна.

Новата Спогодба ще допринесе за въвеждането на нови опериращи превозвачи по линиите, увеличаване на капацитета по съществуващите редовни линии и откриването на нови редовни линии, увеличаване на приходите от превоз на пътници и товари, засилване на търговско-икономическите връзки и стокообмен, както и привличане на приходи от туризъм.

В хода на преговорите бяха обсъдени възможностите назначените от двете страни авиокомпании “BH Air” и “Iraq Airways” да организират експлоатацията на директната въздушна линия София – Багдад с честота на опериране седем пъти седмично без ограничение на типа на въздухоплавателни средства.

В резултат от проведените преговори беше подписан и Меморандум за разбирателство между въздухоплавателните власти на Република България и Република Ирак за предоставянето на въздухоплавателни услуги.

 

 

Костадин Вардев,
Пресцентър, МТИТС
Телефон: 02/ 9409 620
E-mail: kvardev@mtitc.government.bg
E-mail: press@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени