ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Официално откриване на SATCAS – новата автоматизирана система за управление на въздушното движение 21.02.2005

Заместник-министър председателят и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев ще присъства на официална церемония по случай успешното въвеждане в експлоатация на новата автоматизирана система за управление на въздушното движение (SATCAS). Тя ще се състои на 22 февруари 2005 г. (вторник) от 10.00 часа в Единния център за управление на въздушното движение (бул. “Брюксел” №1, град София).

Събитието ще бъде открито от Цветан Дилов, генерален директор на РВД. Сред официалните гости на церемонията ще бъдат: г-н Ули Депуийон, представляващ генералния директор на ЕВРОКОНТРОЛ, г-н Христос Тзирикос, директор на Центъра за обслужване на въздушното движение на Гърция, г-н Фарудин Хамиди, директор на организацията за аеронавигационно обслужване на Република Македония, г-н Адриан Шербан, заместник-генерален директор на румънската администрация за аеронавигационно обслужване, г-н Лагарто Пиреш, директор на португалската организация за аеронавигационно обслужване, Бруно Генал, директор на Центъра за управление на въздушното движение в Белгард, както и представители на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), на Европейската конференция за гражданска авиация (ЕКГА), на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и др.

Фирмата Аления Маркони Системс ще бъде представена от делегация, ръководена от г-н Джанкарло Елми, програмен директор.

Припомняме ви, че в изпълнение на Националната програма за модернизация на системите за управление на въздушното движение, насоките на Евроконтрол и други международни авиационни организации, ДП "Ръководство на въздушното движение" реализира проекта Единен център за управление на въздушното движение (ЕЦ за УВД). Ключова част от този проект беше доставката и въвеждането в експлоатация на нова автоматизирана система за управление на въздушното движение.

Технологичното оборудване за новия център е осигурено по силата на подписания през юли 2000 г. договор с италианската фирма Аления Маркони Системс.

Новата автоматизирана система SATCAS беше въведена в редовна експлоатация на 27 януари 2005 г., след доставка, инсталации и успешни изпитания за приемане на място на софтуера на основната версия на оборудването в Районния център за обслужване на въздушното движение (ОВД) в София.

Система SATCAS е от последно поколение системи за управление на въздушното движение и отговаря на изискванията на програмата на ЕВРОКОНТРОЛ за хармонизиране и интегриране на системите за управление на въздушното движение в Европа. В сравнение с досега използваната система, новата автоматизирана система разполага с високотехнологични системи за комуникация “земя-въздух”, система за обработка на радарни данни, базирана на разработената от ЕВРОКОНТРОЛ система ARTAS (ATM radar tracker and server), както и други функционални възможности.


За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени