ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Данаил Папазов: Нов тренажор ще подпомага обучението на бъдещите навигатори 16.05.2014
Голям размер

Нов тренажор ще подпомага обучението на бъдещите навигатори във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров”, заяви във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

„Като министър на транспорта се радвам, че ще предоставим още един тренажор, на който курсантите ще се обучават в управление на корабния трафик“, каза още министър Данаил Папазов. Той допълни, че с придобитите знания те ще са подготвени да работят със системата VTMIS в реално време.

Новият тренажор трябва да бъде инсталиран в края на тази година в Лабораторията по информационни системи за наблюдение на трафика на плавателните съдове във военноморското училище. Той ще бъде използван както за подготовка на студенти и курсанти, така и за поддържане квалификацията и обучението на новопостъпили служители на ДП „Пристанищна инфраструктура”.

Новата техника е на стойност 112 000 лева и ще бъде доставена в рамките на проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) – фаза 3”, финансиран по Оперативна програма „Транспорт” 2007 – 2013 г. Проектът предвижда разширяването на сега действащата система за наблюдение на корабния трафик, изграждането на два специализирани брегови комплекса във Варна и Бургас, както и доставката на 2 нови тренажора, единият от които ще бъде монтиран във ВВМУ за съвместно ползване.

По време на посещението във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” министър Данаил Папазов запозна министър-председателя Пламен Орешарски и официалните лица с възможностите на тренажор „Корабен мостик“ и предназначението му за професионалната подготовка на кадри за водния транспорт и ВМС на България. Министър-председателят Пламен Орешарски управлява на него кораб в залива Хъдсън (Ню Йорк) и през Босфора.

По-късно през деня на церемония във Висшето военноморско училище десет преподаватели, студенти и курсанти получиха грамоти от министър-председателя Пламен Орешарски и министър Данаил Папазов, за отлични постижения в учебния процес и научната дейност.

По време на посещението във ВВМУ официално бе открита и реновираната библиотека. Лентата преряза министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в присъствието на министър-председателя Пламен Орешарски, министър Данаил Папазов, министър Ангел Найденов, заместник-министрите на транспорта Петър Киров и Георги Тодоров, началника на ВВМУ проф. Боян Медникаров и др.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени