ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Данаил Папазов участва в конференция „Да свържем Азия с Европа“ 05.06.2014
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов участва в конференция на високо равнище по транспорт, логистика и търговски коридори „Да свържем Азия с Европа”. Конференцията се проведе в периода 3 - 4 юни 2014 г. в  Рига, Латвия.

В рамките на конференцията бяха дискутирани предизвикателствата, общите проекти и бъдещата визия за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в областта на транспорта. Основните теми включваха плановете за инвестиционното сътрудничество и за изграждане на транспортната инфраструктура, пътища, железопътни линии, пристанища, летища. Обсъдени бяха  възможностите и бариерите пред развитието на Евразийските коридори по транспорт и логистика, както и ролята на страните от Централна и Източна Европа в транс-континенталните търговски потоци и развитието на инфраструктурата

Министър Данаил Папазов изрази позиция, че за развитието на модерен и икономически ефективен транспортен сектор, България определя като приоритет развитието на железопътната и пътна инфраструктура по основните направления от Транс-европейската транспортна мрежа. Плановете включват и подобряването на интермодалността при пътнически и товарни превози.

Основните финансови източници за инвестиции в развитието на транспортната инфраструктура са европейските инструменти за финансиране в допълнение на държавния бюджет и международните заеми. Двата най-важни европейски инструмента са Кохезионния фонд, който финансира до 85% от допустимите разходи по голям инфраструктурен проект и Европейският фонд за регионално развитие, който насърчава икономическата и социална кохезия, добави още министър Папазов.

Участие в конференцията взеха министри, правителствени служители, представители на бизнеса, академичните среди, специалисти по транспорт и логистика от Китай и страните от Централна и Източна Европа, както и други заинтересовани европейски страни, които обсъдиха различните начини на сътрудничество и развитие в сферата.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени