ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Папазов участва в заседание на Съвета на министрите на ЕС 05.06.2014
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов участва в заседание на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на Европейския съюз (формат „Транспорт” и формат „Телекомуникации”). Заседанието се провежда от 5 до 6 юни 2014 г. в Люксембург, Велико Херцогство Люксембург. Министрите на държавите-членки на Европейския съюз обсъждат теми от областта на сухопътния, морския и въздушния транспорт, както и телекомуникационни въпроси. На днешното заседание се разискват въпроси от областта на транспорта.

Относно сектор „железопътен транспорт“, министрите подкрепят постигането на политическо споразумение по текстовете на законодателните предложения от „техническия стълб“ на Четвърти железопътен пакет.

Постига се политическо споразумение по текстовете на предложението за директива на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 96/53/ЕО от 25 юли 1996 година относно максимално допустимите размери в националния и международен трафик на някои пътни превозни средства, които се движат на територията на Общността, както и максимално допустимите маси в международния трафик.

В областта на морския транспорт, министрите приемат доклад за напредък по предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на рамка за достъп до пазара на пристанищни услуги и финансова прозрачност на пристанищата.

Гръцко председателство представя проект на заключенията на Съвета относно междинния преглед на морската транспортна политика на ЕС до 2018 г. и перспективи за 2020 г.

В областта на въздушния транспорт се приема представен доклад за напредъка по предложението за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Регламент (ЕО) № 261/2004 относно създаване на общи правила за обезщетяване и помощ на пътниците при отказан достъп на борда и отмяна или голямо закъснение на полети. Също така се приема и предложението за Регламент (ЕО) № 2027/97 относно отговорността на въздушните превозвачи при въздушния превоз на пътници и техния багаж.

На заседанието на 6 юни 2014 г. министрите ще обсъдят въпроси от областта на телекомуникациите. Предмет на дискусия ще бъдат Предложение за директива относно мерки за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза, както и Предложение за регламент относно мерките за единния европейски пазар на електронни съобщителни услуги и за изграждане на континентална мрежа.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени