ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам.-министър Петър Киров откри информационен ден за иновациите в железопътния транспорт 06.06.2014
Голям размер

Инициативата Shift2Rail е възможност за създаване на ефективно публично-частно партньорство в сектора на железопътния транспорт. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров при откриването на Информационен ден за иновациите в железопътния транспорт, който се провежда в сградата на МТИТС.

Shift2Rail е инициатива за развитие на иновациите и инвестициите в железопътния сектор, в рамките на която ще се работи по създаване на европейски досиета, свързани с железопътния транспорт, информационните технологии и иновациите и Единно европейско железопътно пространство, заложено в Бялата книга от 2011 г.  Основната цел е да бъде подпомогнато преминаването към по-интегриран, устойчив и привлекателен жп транспорт, каза заместник-министър Киров.

Публично-частното партньорство ще работи в посока подобряване на ефективността и надграждане на възможностите на железопътния транспорт, въвеждане на по-добри влакове – надеждни и тихи и най-вече промяна и пренасочване на товари от автомобили към железници. Shift2Rail ще допринесе за постигането на по-висока ефективност на железопътните товари като цена и надеждност.

В рамките на Информационния ден, генералният директор на Асоциацията на Европейската железопътна индустрия (UNIFE) Филипе Ситроен ще представи инициативата Shift2Rail с актуални теми относно железопътния сектор в ЕС, визията и дейността на UNIFE, Технически стълб на Четвърти железопътен пакет и политика на сближаване и търговски въпроси. Гледната точка на българския железопътен сектор по актуалните теми ще бъде презентирана от Никола Дурчев, председател на Националната асоциация по железопътна сигнализация, автоматика и индустрия (РАСТИА).

Сред другите теми на форума са: „Транспортни иновации и българските оперативни програми“ и „Приоритети за железопътната инфраструктура – 2014 -2020 г.“, които ще бъдат представени от представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени