ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

14 камери за системен контрол, закупени от МТС, вече са инсталирани на територия на ГКПП “Калотина” 14.04.2005

По инициатива на вицепремиера Николай Василев част от предоставените допълнителни средства от републиканския бюджет в размер на 18 млн. лв. за подобряване на състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) в нашата страна, беше отделена за закупуването и монтирането на камери за панорамно наблюдение на двете ГКПП с най-голям трафик – “Калотина” и “Капитан Андреево”.

Целта на тези два пилотни проекта е да се увеличи контролът и да се следи за реда на територията на граничните пунктове, като се намали възможността за корупционни действия и за извършването на нарушения.

В началото на годината Министерството на транспорта и съобщенията закупи необходимото оборудване и камерите вече са монтирани на ГКПП “Калотина”.

До 20 май ще се монтират камери и на ГКПП “Капитан Андреево”.

Системата за панорамно наблюдение и следене на събитията в района на ГКПП “Калотина” се състои от 12 панорамни (секторни) и 2 купулни (патрулни камери).

Панорамните камери са поставени на специални пилони и са разположени на подходящи места, така че да наблюдават целия район на граничния пункт. Всяка камера следи определен сектор, като между секторите не остава пространство, което да не се наблюдава. Двете патрулни камери позволяват при регистриране на събитие от секторните камери, то да бъде гледано детайлно. Камерите имат шест пъти оптично увеличение и сто и седемдесет пъти дигитално увеличение.

Припомняме ви, че определените от Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, чийто председател е вицепремиерът Николай Василев, средства за ГКПП “Калотина” са в размер на 3,118,146 лв. От тях на Изпълнителна агенция “Пътища” са преведени 1,587,000 лв., а на областния управител на област София – 1,531,146 лв.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени