ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Ангелкова обсъди възможностите за китайски инвестиции в български транспортни проекти на среща с колегата си Фън Джънлин 09.09.2014
Голям размер

България и Китай потвърждават интереса си към сътрудничество в областта на инвестиционни транспортни проекти, стана ясно по време на срещата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова със заместник-министъра на транспорта на Китайската народна република Фън Джънлин.

По време на разговора министър Ангелкова е предложила актуализиране на споразумението за сътрудничество в областта на транспорта от 2000 г между двете страни с фокус върху възможностите за реализиране на конкретни съвместни проекти. Обсъдена е и възможността за преки китайски инвестиции в български проекти от дългосрочен взаимен интерес чрез създаване на специална проектна компания с китайски капитали.

България развива модерна транспортна и логистична инфраструктура, които съчетани с достъпа ни до воден транспорт на пристанищата на Черно море и по река Дунав, ни превръщат в основен водещ транспортен и транзитен център. Това е посочила министър Ангелкова по време на срещата си с китайския си колега Фън Джънлин.

На срещата министър Ангелкова е посочила, че китайски компании могат да се възползват от възможностите за концесия на транспортни обекти в България, от стратегическо партньорство с някои от речните ни пристанища и концесионирането на летище Пловдив.

Заместник-министърът на Китай е проявил сериозен интерес към участие на китайски строителни компании в изграждането на третия мост над р. Дунав, както и възможности за партньорство в сферата на големи пътни и ж.п проекти в България.

Министър Ангелкова приключва работното си посещение в Китай. Тя взе участие и в Годишната среща на върха на младите световни лидери, организирана от Световния икономически форум. Николина Ангелкова е избрана за един от 214-те млади световни лидери, като престижното отличие се присъжда от Световния икономически форум. Тази година срещата на младите лидери се провежда в Пекин и събра повече от 1500 участници от 90 страни, представители на водещи световни компании, политици, млади лидери и предприемачи.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени