ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Николина Ангелкова проведе конструктивна среща със синдикалните организации в жп сектора 15.10.2014
Голям размер

Всяка една от предложените конкретни мерки, свързани с подобряване условията на труд, повишаване квалификацията на експлоатационния персонал и поддръжката и ремонта на подвижния състав и жп инфраструктурата, които ще бъдат представени от ръководствата на двете железопътни компании, ще бъде съгласувана с вас. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на срещата със синдикалните организации в железопътния сектор, която беше изключително конструктивна.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че е необходимо да бъдат предприети незабавни действия по подобряване процеса на работа и контрола, за да се гарантира безопасността на жп превозите на пътници и товари. Министър Ангелкова заяви, че разчита именно на ръководствата на синдикатите да се включат активно и заедно с тях да бъдат набелязани неотложните мерки, свързани с подобряване условията на труд, повишаване квалификацията на експлоатационния персонал и поддръжката и ремонта на подвижния състав и жп инфраструктурата, които да бъдат реализирани веднага. Тя припомни, че допълнителни средства няма да се търсят, а ще дойдат от ревизираните бизнес планове, в които ще бъдат включени именно онези дейности, определени заедно със социалните партньори като приоритетни.

Следващата среща между ръководствата на МТИТС и социалните партньори ще се проведе в петък – 24.10.2014 г. и на нея ще бъдат обсъдени конкретните мерки и предложения, постъпили от жп превозвача и НКЖИ.

На срещата, от страна на МТИТС освен министър Ангелкова, присъстваха и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, изпълнителният директор на ИА „Железопътна администрация“ Веселин Василев, генералният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев, изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Християн Кръстев и главният ревизор по безопасността на НКЖИ Бисер Минчев. Синдикалните организации бяха представени от Екатерина Йорданова – председател на Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ, Петър Бунев – председател на Синдиката на железничарите в България към КНСБ, Розен Зарков  - председател на Федерация на транспортните работници и Зоринчо Йорданов – председател на Национален железничарски синдикат към КТ „Подкрепа” и Георги Манолов – председател на Синдиката на локомотивния персонал в България.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени