ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Камен Спасов: Иновациите са не само технологично развитие, но и промяна в работата на администрацията 30.10.2014
Голям размер

Иновациите в управлението са свързани не само с развитието и прилагането на информационни и комуникационни технологии, но и с промяната на нормативната уредба и начинът, по който работи администрацията. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов по време на конференция на тема „Иновациите: Двигател на икономическия растеж“.

Почти 90 процента от предприятията, използват интернет за взаимодействие с публичните институции, добави той. Секторът на информационните и комуникационни технологии се характеризира с постоянен растеж по отношение на приходите (14%) и печалбите (83%).  За периода 2007-2013 г. по тема ИКТ от Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, българските университети, институти на БАН, високо технологични фирми и др.  са спечелили 17 млн. евро в 78 проекта, а по програма „Подкрепа за ИКТ политики“ от Рамкова програма „Конкурентоспособност и иновации“  - над 5 млн. евро в 43 проекта.

България е сред най-напредналите държави в Европейския съюз по отношение на скоростта на предоставяния широколентовия достъп, заяви заместник-министър Спасов. По думите му,  над 98% от линиите са със скорост над 2 Mbps, а над 74.1% са със скорост между 10 и 30 Mbps, което ги прави готови за бъдещите интернет приложения, каквито са например телевизията с висока разделителна способност и висококачествени видео разговори. България се нарежда на една от водещите позиции в Европа по проникването на високоскоростен достъп до интернет от 30 Mbps.

Форумът, посветен на иновациите бе организиран от Университета по финанси, бизнес и предприемачество и списание B2B magazine.

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени