ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Николина Ангелкова се срещна а австрийския си колега Алойс Щьогер 31.10.2014
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова се срещна днес с Алойс Щьогер, федерален министър на транспорта, иновациите и технологиите на Република Австрия.

Министър Николина Ангелкова представи инфраструктурните обекти, които се предвижда да се финансират в България до 2020 г. „Основен приоритет е включването на АМ „Хемус“ в обхвата на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Това е много важен проект за нашата страна, с който можем да подпомогнем развитието на цяла Северна България“, каза българският министър. Тя обясни, че се работи и по изграждането на две големи тунелни съоръжения – под връх Шипка и при Кресненското дефиле, част от лот 3 на АМ „Струма“. „Предвижда се изграждането на тунел с дължина от над 15 км. По тази причина разработваме и алтернативен вариант, като предстои да се вземе окончателно решение кой от тях е по-целесъобразен“, допълни министър Ангелкова. По време на срещата стана ясно, че в жп сектора ще се работи за модернизиране на цялото трасе от сръбската до турска/гръцка граници и продължението до Бургас.

Заедно с останалите приоритетни проекти, бе обърнато внимание на работата по изграждане на два нови моста на река Дунав – при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш. „Налице е силен ангажимент от българска и румънска страна за реализацията на тези проекти, доказателство за което е и подписания преди дни Меморандум за разбирателство“, допълни Николина Ангелкова. Следващата седмица ще започне работа смесената експертна група със задача да определи конкретни стъпки и срокове за подготовка на проектите. Очакванията са, че ако бъде осигурено финансиране и няма непредвидени обстоятелства, строителството може да започне през 2017 г.

„Подготвихме промени в Закона за електронното управление, с които предвиждаме въвеждането на единен електронен администратор“, каза министър Ангелкова. По думите й двете държави могат да си сътрудничат в областта на електронното управление. Министър Щьогер заяви, че в кратки срокове може да започне обмяна на опит на експертно ниво в тази сфера. Той поздрави министър Ангелкова за всички проекти, които се реализират в България и амбициозната програма в хоризонт 2020 г. Според него австрийските строителни фирми имат традиции в тунелното строителство и при изграждането на железопътна инфраструктура, като биха имали интерес към проектите, които ще се изграждат в нашата страна.

Австрийската страна има интерес и към проекта за подобряване на корабоплаването в смесения българо-румънски участък на река Дунав, който се предвижда да се реализира с финансиране от Механизма за свързана Европа. Австрия е разположена по горното течение на река Дунав и има интерес от осигуряване на целогодишно пълноценно корабоплаване по цялото й протежение.

Двамата министри поеха ангажимент да продължат разговорите в рамките на предстоящите заседания на министрите на транспорта на ЕС и да работят за задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на транспорта и информационните технологии.

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени