ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Ивайло Московски: Интермодалните терминали са приоритет за нас 18.12.2014
Голям размер

„Развитието на интермодалните терминали е приоритет за министерството“, това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски преди откриването на първия Център за речни информационни услуги в България.

Министър Московски, коментира, че след въвеждането на тол-системи за плащане на такси за използване на пътната инфраструктура, железопътният транспорт ще става все по-атрактивен и предпочитан. Той добави още че, „именно затова усилията ни ще бъдат съсредоточени към изграждане на нови и модернизиране на вече съществуващите интермодални терминали, за да могат да бъда използвани максимално ефективно“.

Изграждането на интермодален транспорт в Европа е залегнало в „Бялата книга за транспорта“ на ЕС. България има ангажименти, свързани с изграждането и функционирането на по-щадящ околната среда транспортен сектор, който да отговори на потребностите на обществото и на икономиката. Най-важните интермодални точки на българска територия, включени в Трансевропейската транспортна мрежа са – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Лом, Видин, Драгоман, Свиленград и Горна Оряховица. На тези места, през следващите години, поетапно следва да бъдат изградени такива терминали.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени