ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Летище София не е извън закона 11.11.2004

Представяме на вашето внимание официалното становище на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГВА) по повод днешната статия във вестник “Труд” със заглавие “Летището ни е незаконно!”:

Изразяваме категорично си несъгласие с неправилното интерпретиране на фактите във вестник “Труд” от 11.11.2004г., че Летище София работи без лиценз за летищен оператор и удостоверение за експлоатационна годност. Подобни твърдения са безпочвени. Не е зачетен фактът, че след измененията на Закона за гражданското въздухоплаване от месец юни тази година, лицензите са безсрочни, т.е. всички лицензи за летищен оператор, валидни към момента на влизане в сила на изменението на Закона, са се трансформирали в безсрочни. Нито един ден Летище София не е било извън закона и не е оперирало без лиценз за летищен оператор.

Какво наложи издаването на заповедите от 2 ноември т.г., за които се споменава във вестника? На първо място – въвеждането на нови изисквания от Закона за гражданското въздухоплаване към летищните оператори. На второ място – съгласно новите разпоредби лицензът за летищен оператор се издава от главния директор на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, а не от министъра на транспорта и съобщенията. На трето място – преиздаването на лиценза се налага поради трансформирането му във безсрочен.

Всеизвестен е фактът, че в момента Летище София представлява строителна площадка на най-големия инфраструктурен обект в България на стойност над 200 млн. евро. Изпълнението на строителните работи се извършва в експлоатационни условия, т.е. без прекъсване на нормалната дейност на летището, което от своя страна неминуемо води до сериозни затруднения и налага изключително голямо внимание при проверките, извършвани за експлоатационната му годност.

Експлоатационната обстановка на летището се изменя почти ежедневно поради извършваните строителни работи по елементите на летателното поле. Ето защо се наложи временно отсрочване на издаването на удостоверението за експлоатационна годност, за да бъдат завършени определени етапи от строителството и за да бъде ГВА напълно убедена, че са спазени всички изисквания, свързани с безопасността на полетите и особено в предстоящите зимни условия, когато летището ще оперира при условия на намалена видимост. Това по никакъв начин не поставя под съмнение безопасността на полетите от и до Летище София. Но поради строителните работи взискателността по отношение на спазването на изискванията от страна на ГВА е изключително завишена. Въпреки това Летище София нито един ден не е било “извън закона” и с нарушена безопасност, която да води до рискови ситуации при обслужването на пътниците и въздухоплавателните средства.

Процедурите във връзка с издаването на удостоверението за експлоатационна годност и лиценза за летищен оператор са завършени и в деня, предхождащ статията, са издадени от ръководителя на въздухоплавателната администрация.

За съжаление подобни публикации не отчитат усложнената обстановка на летището, свързана с продължаващото строителство и необходимостта от повишено внимание при спазването на всички процедури по установяване на експлоатационната годност и осигуряването на безопасността на полетите. Нашето мнение е, че подобни статии създават неоснователни тревоги, които могат да доведат до необосновани усложнения в отношенията между летището и неговите партньори.

Буди недоумение фактът, че не беше дадена възможност на въздухоплавателната администрация за писмен отговор, който да внесе яснота по проблема.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени