ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Пощенска марка бе валидирана за 100-годишнината на българското кино 13.01.2015
Голям размер

Сто годишнината от създаването на първия български филм ,който се смята за начало на Седмото изкуство в България бе отбелязана със специално пощенско-филателно издание. Печатът за пускане в употреба бе поставен от заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов и колегата му от Министерството на културата Боил Банов.

Българската филателия има специална „Алея на славата“ за българското кино и днешната пощенска марка е поредната звезда в нея, каза по време на церемонията заместник-министър Борисов. Tой припомни, че за начало на кинематографията в България се смята заснемането и излъчването на филма на Васил Гендов "Българан е галант" (1915).

Българското кино е широко застъпено в историята на родното маркозидаване. Създавани са пощенско-филателни издания за редица родни актьори, режисьори и сценаристи. През 2005 година бе валидиран блок с четири марки на тема „90 г българско кино“. Пощенската марка, която бе пусната в употреба днес, е в тираж 11 000 броя. Художник на проектите е проф. Георги Янков.

 

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени