ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

75% намаление ще иска министър Василев за жп инфраструктурните такси за Ро-Ла превозите 17.11.2004

БДЖ и Национална компания “Железопътна инфраструктура” изготвиха актуални финансови разчети за осъществяването на идеята транзитно преминаващите ТИР-ове през територията на страната ни да бъдат качени на железопътни платформи. Това съобщи вицепремиерът Николай Василев по време на срещата с браншовите организации в областта на автомобилния транспорт, чиито домакини бяха народните представители от парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации.

За да може да се осъществи тази идея трябва да се изгради нова жп инфраструктура, която да включва терминали и други приспособления за качване на товарните автомобили върху влакове, както и да бъдат взети под наем или закупени специализирани платформи. Необходимо е по предложение на МТС Министерският съвет да разгледа възможността за намаление на жп инфраструктурните такси за превозите на камиони върху релси. Очаквам анализът в тази посока да покаже, че това е икономически изгодно и възможно – каза още министър Василев. Около 100 млн. евро са необходими по първоначални разчети за осъществяването на този вид комбинирани превози. Затова трябва да се използват различни форми на публично-частното партньорство и частният сектор да бъде въвлечен в този процес.

Комбинираните превози ще бъдат изгодни за железниците, ако инфраструктурните такси бъдат намалени с 75%, или изобщо да бъдат премахнати – смята Николай Василев. Другият вариант за привличане на автомобилните превозвачи да ползват екологосъобразния железопътен транспорт е постепенното увеличаване на винетните такси за преминаване през територията на България – допълни още вицепремиерът Николай Василев.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени