ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Вицепремиерът Василев ще бъде в Армения и Азербайджан от 5 до 7 октомври 04.10.2004

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев ще направи тридневно посещение в Армения и Азербайджан. То е в рамките на официалната визита на президента на Република България Георги Първанов в тези страни. Посещението ще се проведе от 5 до 7 октомври 2004 г. в столиците на Армения и Азербайджан – Ереван и Баку. Вицепремиерът ще бъде придружаван от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Красимира Мартинова, зам.-министъра на икономиката Димитър Хаджиниколов, зам.-министъра на здравеопазването д-р Любомир Куманов, кмета на Столична община Стефан Софиянски и от българска бизнес делегация.

На 5 октомври министър Василев ще се срещне с арменския си колега Андраник Манукян, който е и съпредседател на Смесената българо-арменска комисия. По време на разговорите ще бъде направен преглед на търговско-икономическите отношения между двете страни, както и на хода на изпълнението на ангажиментите от третата сесия на Смесената българо-арменска комисия, проведена в София от 23 до 24 февруари тази година. По време на срещата ще бъдат набелязани и мерки за активизирането и задълбочаването на сътрудничеството между двете страни.

Двамата министри ще подпишат съвместна декларация за сътрудничество в областта на съобщенията, информационните и комуникационните технологии. В рамките на посещението ще бъдат парафирани още Споразумение за сътрудничество за обмен на информация, маркетингови и логистични проучвания между ЗАО “Арменски железници” и “БДЖ” ЕАД, “Пристанище Варна” ЕАД и “БМФ” ЕАД, както и Споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция и Информационната агенция на Армения “Арменпрес”.

По време на еднодневното си посещение в Армения вицепремиерът Василев и Андраник Манукян ще открият и българо-арменски бизнес форум.

Министър Василев е председател от българска страна на Смесената междуправителствена българо-азербайджанска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще се проведе на 6-7 октомври в Баку, Азербайджан. От азербайджанска страна комисията ще бъде председателствана от вицепремиера Абид Шарифов. На нея ще бъдат подписани два междуправителствени документа - Спогодбата за международни комбинирани превози на товари, както и Спогодбата за международно търговско корабоплаване. Това са първите такива спогодби между двете страни в областта на сухопътния и водния транспорт. С тяхното подписване се очаква да бъдат създадени икономически, социални и екологично изгодни алтернативи за превоз на пътници и товари.

В рамките на комисията ще бъдат обсъдени и сътрудничеството между двете страни в областта на различните видове транспорт, включително на черноморските траспортни връзки, сътрудничеството между България и Азербайджан в рамките на международните транспортни организации и инициативи, както и в областта на информационните и комуникационните технологии. Ще бъдат проучени и възможностите за коопериране в областта на производството на средства и оборудване за съобщенията, както и сътрудничеството между пощенските и телекомуникационните оператори на двете страни.

Работните групи от експерти ще обсъдят още възможностите за развитие на сътрудничеството в областта на търговията, промишлеността, инвестициите, малките и средните предприятия, сътрудничество в областта на туризма, на селското стопанство, на здравеопазването и фармацевтичната промишленост, както и в областта на науката, техниката и образованието.

По време на Смесената междуправителствена българо-азербайджанска комисия ще бъдат съгласувани и текстовете на споразуменията в областта на взаимната защита на инвестициите и избягването на двойното данъчно облагане, карантината и защитата на растенията, др. Ще бъдат подписани Споразумение между правителството на Република България и правителството на Азербайджанската република за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука, както и Споразумение между Кметството на гр. София и Изпълнителната власт на гр. Баку.

В рамките на официалното си посещение вицепремиерите Николай Василев и Абид Шарифов ще открият и българо-азербайджански бизнес форум.

По време на визитата си в Азербайджан министър Василев ще се срещне с министъра на транспорта на страната Зия Мамедов, с министъра на икономическото развитие Фархад Алиев, с министъра на съобщенията и информационните технологии Али Аббасов, както и с министъра на външните работи Азербайджанската република Елмар Мамедяров.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени