ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Издирваме грузинския кораб “Al Taufik”, който вероятно е потопил риболовния кораб “Орион” 04.10.2004

Изпълнителна агенция “Морска администрация” е обявила за издирване грузинския кораб “Al Taufik”, който вероятно се е сблъскал и причинил потъването на българския риболовен кораб “Орион”. Грузинският плавателен съд не е останал на местопроизшествието, както изискват разпоредбите за оказване на помощ по законите на Морското право и Конвенцията за търсене и спасяване от 1989 г. Вместо това корабът е продължил с пълен ход по направлението си към нос Калиакра. Той е отплавал празен от пристанище “Леспорт”, Варна, по направление Новоросийск, Русия.

ИА “Морска администрация” е уведомила администрациите на черноморските държави за издирването на грузинския кораб с молба за задържането му за целите на разследването. Във връзка с предполагаемите нарушения на разпоредбите за оказването на помощ по законите на Морското право и Конвенцията за търсене и спасяване от 1989 г. е сезирана и Грузинската морска администрация.

Рибарският кораб “Орион” потъна вчера, 3 октомври 2004 г., в 21.38 ч с трима човека на борда. По време на инцидента не са излъчени никакви радиосигнали или донесения от двата плавателни съда. Самият инцидент е установен от радиолокационната служба на Гранична полиция – граничен пост “Калиакра”.

Двама души от екипажа на “Орион” са спасени в 22.38 ч от пристигналите на място екипи на Морския спасително координационен център – Варна. Продължава операцията по издирването на третия член на риболовния кораб – 37 годишния капитан Атанас Атанасов.

По случая е сезирана Окръжната прокуратура във Варна и е определена четиричленна комисия за провеждането на разследване по случая.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени