ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Редовен полет София – Ереван може да има през април 2005 г. 05.10.2004

Редовни полети между България и Армения е възможно да стартират през април 2005 г. За това се договориха вицепремиерът Николай Василев и арменският министър на транспорта Андраник Манукян. Двамата транспортни министри обсъдиха откриването на директна самолетна линия София – Ереван по време на тяхната среща, която се провежда в рамките на официалната визита на президента на Република България Георги Първанов в Армения.

Българската страна е готова да стартира пускането на фериботна линия Варна – Порт Кавказ, стана ясно още по време на разговорите между двамата министри. Очаква се окончателното решение от страна на Армения.

Николай Василев и Андраник Манукян обсъдиха възможностите за ускоряване на развитието на транспортните връзки между двете страни заради изключително нарасналия стокообмен между Армения и България. Само за последните три години износът на нашата страна към Армения се е увеличил над 100 пъти.

В рамките на днешния ден двамата министри ще подпишат и съвместна декларация за сътрудничество в областта на съобщенията, информационните и комуникационните технологии. По време на посещението ще бъдат парафирани още Споразумение за сътрудничество за обмен на информация, маркетингови и логистични проучвания между ЗАО “Арменски железници” и БДЖ ЕАД, “Пристанище Варна” ЕАД и БМФ ЕАД.

* * *
Вицепремиерът Василев е на тридневно посещение в Армения и Азербайджан, в рамките на официалната визита на президента на Република България Георги Първанов в тези страни. Министърът е придружаван от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Красимира Мартинова, зам.-министъра на икономиката Димитър Хаджиниколов, зам.-министъра на здравеопазването д-р Любомир Куманов, кмета на Столична община Стефан Софиянски и от българска бизнес делегация.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени