ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТС подготви проект за Балканския полуостров “Използване на мобилна услуга еЗдраве/Телемедицина за слабонаселени региони” 14.04.2005

От 18 до 20 април 2005 г. в Букурещ, Румъния, Международният съюз по далекосъобщения (ITU) ще проведе регионално съвещание за Европа за подготовката на Световната конференция по развитие на далекосъобщенията (WTDC 06), която предстои през март 2006 година.
Министерството на транспорта и съобщенията, в сътрудничество с Бюрото за развитие на далекосъобщенията на ITU, се включи активно в подготовката на регионалното съвещание в Букурещ, като подготви предложение за пилотен проект за Балканския полуостров “Използване на мобилна услуга еЗдраве/Телемедицина за слабонаселени региони”.

Тази нова инициатива е продължение и разширение на финансирания от ITU проект “Септември телецентър”. Тя включва развитие и внедряване на електронните здравни услуги (еЗдраве) в слабонаселени региони в България, Румъния и Турция, както и споделяне на постиженията на България със съседните държави.

Проектът „Септември телецентър” е в краен етап на реализация. Общата стойност на проекта е 462 200 щ. долара, като 104 300 щ. долара от тях е стойността на телекомуникационното и телемедицинско оборудване. То е предоставено безвъзмездно от Международния съюз по далекосъобщения на българската страна. Предвижда се проектът „Септември телецентър” да бъде официално открит през май 2005 г.

Регионалното съвещание се организира с цел да подготви общи позиции и инициативи, които да бъдат представени на Световната конференция по развитие на далекосъобщенията – най-високият форум на Международния съюз по далекосъобщения. На този форум се взимат решения за бъдещите насоки на развитие на този динамичен сектор в световен мащаб.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: kvardev@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени