ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Валери Борисов: 58 училища в слабо населени райони ще бъдат свързани към инфраструктурата за бърз интернет 06.04.2015
Голям размер

Петдесет и осем училища в отдалечени райони на цялата страна ще бъдат свързани към мрежата за бърз интернет. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов на съвместна пресконференция с министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Инфраструктурата за широколентов достъп се изгражда по проект на Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ЕСМИС) с финансиране по оперативна програма „Регионално развитие.

„По този начин ще направим голяма крачка към преодоляване на цифровото разделение“, каза заместник-министър Валери Борисов. Той добави, че България е сред първите десет държави в света с най-бърз интернет в големите градове. По думите му, независимо че в тях живеят 70 процента от населението, не можем да изоставим нашите сънародници в малките селища. Валери Борисов подчерта, че с включването на училищата към мрежата за бърз интернет, ще бъде даден категоричен тласък на е-образованието.

В рамките на съвместна инициатива на ИА ЕСМИС и Министерството на образованието и науката се осъществява свързване на висшите училища и регионалните инспекторати към единната електронна съобщителна мрежа на държавата. По този повод заместник-министърът коментира, че университетите ще станат част от световната мрежа за взаимодействие и ще обменят научни постижения, тъй като ще имат достъп до интернет с висока скорост. През тази година вече присъединените към мрежата висши училища в София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен ще получат още по-бърз достъп до неизчерпаемите информационни ресурси на интернет.

В пресконференцията участва и директорът на Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ Красимир Симонски.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени