ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заместник-министър Валери Борисов участва в учредяването на Световен форум за кибер-експертиза 17.04.2015
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов участва в учредяването на Световен форум за кибер-експертиза. Новата структура бе създадена по време на Глобалната конференция за кибер-пространството, която се провежда на 16 и 17 април, Хага, Холандия. „Тази инициатива има за цел насърчаване на международната солидарност и ще осигури политическа и финансова подкрепа за укрепване на сътрудничеството в кибер-областта“, коментира по този повод заместник-министър Борисов.

По време на форума, представители на правителства, международни организации, частния сектор, гражданското общество, академичните среди и техническата общност, обсъждат програма за насърчаване на свободно, отворено и сигурно кибер-пространство. Участниците в събитието изразиха общо мнение, че информационните и комуникационните технологии, и по-специално интернет, са все по-значими стратегически активи за държавите, частния сектор и гражданите. Те са се превърнали в двигател за социалното и икономическото развитие на обществата и улесняват иновациите, научните изследвания, комуникациите и бизнес трансформацията. Повишаването на значението им води и до нови предизвикателства, пред които е изправен глобалният свят.

По време на конференцията бе подчертана важността на всеобщия достъп до интернет и изграждането на кибер-капацитет в периода след 2015. Особено внимание беше обърнато на значението на прилагането и непрекъснатото развиване на  интернет стандартите.

Участниците в конференцията подчертаха, че центровете за реагиране на компютърни инциденти са ключови структури в националния и международен обмен на информация. Подобряването на техния капацитет може да даде необходимия тласък на кибер-устойчивостта и да бъде отговор на все по-сериозните кибер-заплахи.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени