ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ГВА стана пълноправен член на JAA 23.11.2004

Българските въздухоплавателни власти, в лицето на ГВА, единодушно бяха приети за пълноправен член на Обединените авиационни власти на Европа – JAA (Joint Aviation Authority). Церемонията се проведе днес в Париж на заседание на Борда на JAA. На нея присъстваха зам.-министър Красимира Мартинова и главният директор на ГВА Калин Барзов.

Това признание за страната ни идва четири години след подписването на Кипърското споразумение за създаване на JAA (България го подписва на 9 май 2000 г.) и множеството проверки от организацията на ГВА във връзка с приемането и прилагането на стандартите и изискванията за безопасност и сигурност в гражданската ни авиация.

Пълноправното членство на страната ни в JAA беше едно от изискванията към въздушния транспорт по преговорната Глава 9 “Транспортна политика”.

JAA е организация, която разработва единни норми за въздухоплаване, приложими в страните-членки. Тези норми се отнасят към безопасността на полетите, летателната годност, лицензирането на авиационен персонал и др.

България постигна значителен напредък в приемането и прилагането на голям брой стандарти, като например приетата през миналата година Наредба за лицензиране на авиационния персонал.

Всички държави-членки на Европейския съюз членуват в JAA, включително и Румъния. С присъединяването си нашата страна ще придобие международен престиж и водеща роля в региона по отношение на авиационната безопасност.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени