ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Франция ни дава 10 процентно увеличение на квотите за СЕМТ разрешителни за 2005 г. 15.10.2004

Франция ще отпусне 10 процентно увеличение на квотата за СЕМТ разрешителни на всички страни, които не са членки на Европейския съюз. Това е еднократен акт, който важи само за 2005 г. - съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анелия Крушкова след края на срещата на Европейската конференция на министрите на транспорта /ЕКМТ/, която се проведе на 14 и 15 октомври 2004 г. в столицата на Франция, Париж.

Допълнителната квота разрешителни се отпуска от върнатите доброволно и неизползвани СЕМТ-ове, предоставени на страните-членки на Европейския съюз, които са преценили, че нямат нужда от тях. За България това означава, че за 2005 г. страната ни ще получи 28 СЕМТ разрешителни за автомобили със стандарт Евро-3.

Запазва се и ангажиментът на страните-членки на ЕКМТ всеки 6 седмици автомобилите им да се връщат в собствената си страна. Понятието “връщане в собствената си страна” ще обозначава пътуването транзит и връщането на превозното средство както пълно, така и празно в съответната държава.

По време на посещението си в Париж зам.-министър Крушкова е помолила френската страна да отпусне на България допълнително количество универсални пътни разрешителни. Точният им брой предстои да бъде уточнен. Смятаме, че Франция ще отговори положително на нашата молба и криза за разрешителни до края на годината няма да има, допълни още Анелия Крушкова.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени