ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Всички държавни университети и 32 научни институти вече са компютъризирани от МТС 25.11.2004

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев ще открие компютърна зала и ще обяви приключването на поредния етап от проекта на МТС i-Университет в Икономическия университет във Варна на 29 ноември 2004 г. от 10.00 часа.

По този начин Министерството на транспорта и съобщенията ще завърши една от основните си задачи по изграждането на образователна инфраструктура в рамките на националната програма i-България.

Този етап от проекта е свързан с обезпечаването с модерна компютърна техника на учебни зали във висшите училища, в които освен, че ще могат да се създават курсове за дистанционно обучение, студентите ще развиват и уменията си по информационни и комуникационни технологии.

В рамките на проекта i-Университет през тази година Министерството на транспорта и съобщенията оборудва всичките 37 държавни висши училища, както и 32 института на Българската академия на науките.

В тях Агенция “Развитие на съобщенията и информационните и комуникационните технологии” към МТС предостави над 2 000 броя компютърна и периферна техника. В това число 1500 компютъра, 61 сървъра, 60 мултимедийни прожектора и други. Предоставената техника е с най-съвременни технически показатели и позволява използването на модерен софтуер.

Министерството на транспорта и съобщенията ще обяви 2005 година за година на електронното съдържание, с което се очаква в кратки срокове да бъдат създадени стотици курсове във всички области на образованието и науката.

Повече от половината университети и институти, участници в проекта, вече са и част от единната комуникационна среда, финансирана по проекта i-Нет на МТС. Високоскоростната информациона магистрала освен, че свързва университетите помежду им, ги прави и неразделна част от Пан-европейската изследователска мрежа, която включва над 80% от всички образователни и научни институции в общността на европейските държави.

В момента скоростта на мрежата е 34 мегабита в секунда, а в началото на 2005 капацитетът ще бъде повишен на 155 мегабита.

След откриването на компютърната зала и след осъществяването на демонстрационна видеовръзка с един от останалите центрове министър Василев ще изнесе лекция на тема “Готови ли сте за успешна кариера?” пред студентите в Аулата на Икономическия университет от 10.30 ч.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени