ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ЕК ще приеме позицията, изразена от министър Василев, за изграждането на “Дунав мост-2” 03.09.2004

Днес в Бюксел министър Николай Василев и заместник-министър София Касидова се срещнаха с представители на главна дирекция “Регионална политика” на Европейския съюз. Основната тема на разговорите е била изграждането на “Дунав мост-2”.

По време на разговорите първоначалната позиция на Европейския съюз е била мостът да има две шосейни ленти, по една във всяка посока. Министър Василев категорично е настоял “Дунав мост-2” да бъде построен с четири пътни ленти. В края на дискусията представителите на главна дирекция “Регионална политика” на Европейския съюз са приели аргументите на министър Василев и са се ангажирали да защитават нашата позиция пред Европейската комисия.

Министър Василев е настоял за изграждането на моста да се използва максимално възможният грант от 70 млн. евро и сумата да не бъде намалявана. Тази наша позиция също беше зачетена, каза вицепремиерът Василев. До края но тази година ще се подпише финансовият Меморандум за гранта.

Министър Василев е изразил вижданията си “Дунав мост-2” да бъде с по-модерен дизайн, който да отговаря на съвременните изисквания на 21 век. Около тази идея се обединиха и представителите на главна дирекция “Регионална политика”.

По време на разговорите европредставителите насърчиха България за представяне на искане за техническа помощ от ИСПА за изработването на нови проекти. За да бъдем подготвени, когато страна ни стане член на Европейския съюз, с проекти за следващите фондове, които престои да усвояваме.

Очакваме пълна подкрепа и от екипа на Жак Баро от Франция, който вероятно ще бъде новият еврокомисар по транспорта – заяви министър Николай Василев.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени