ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Норвежка фирма ще инвестира 60 млн. долара в България 07.09.2004

Норвежката фирма IPZONE ще инвестира 60 млн. долара в България в проект за развитието на телекомуникационна инфраструктура за безжичен Интернет. Това съобщи заместник-министър Неделчо Неделчев след днешната презентация в Осло на министър Николай Василев за IT бизнеса в нашата страна. В срещата взеха участие над 15 норвежки фирми в областта на информационните и комуникационните технологии и представители на държавни агенции и институции за насърчаване на експорта на Норвегия. Реализацията на проекта се очаква да започне до края на годината.

Международната свързаност ще бъде осигурена чрез сателитна връзка, а на територията на нашата страна това ще става чрез радиомодемни системи. Тази инвестиция ще осигури възможност за предоставянето на високоскоростен Интернет, телефония чрез IP протокол, телевизия и всякакви други услуги.

Проектът ще бъде финансиран от норвежките държавни институции за експортно кредитиране. Оборудването и необходимата техника ще бъдат произведени от норвежки фирми за телекомуникационно оборудване.

Либерализацията на телекомуникационния пазар и увеличеното търсене на комуникационни услуги предопределят нарасналия интерес от чужди инвеститори в сферата на IT бизнеса.

Вицепремиерът Василев и заместник-министър Неделчев са на петдневно работно посещение в Скандинавските страни от 6 септември 2004 г.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени