ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Пътуваме с влак от София за Белград за шест часа 15.04.2005

Министър Николай Василев и сръбският му колега Велимир Илич подписаха Споразумение за граничен контрол и процедури в железопътния трафик. Церемонията се проведе в Общинския съвет на град Димитровград (Република Сърбия). За първи път в историята на двустранните отношения между две държави на Балканския полуостров се подписва подобно споразумение.

То предвижда създаването на Обща гранична гара в гр. Димитровград. Тя ще бъде една от първата по рода си действаща обща гара в Югоизточна Европа. Гарата ще започне да функционира на 01.01.2006 г. До тогава трябва да бъде реконструирана и модернизирана гаровата постройка и прилежащите към нея помещения и сгради. Заради общите гранични и митнически проверки на българските и сръбските власти, очаква се да се намалят неколкократно престоите на границата, както на пътническите, така и на товарните влакове.

Припомняме ви, че преди да се подпише това споразумение за обща гранична гара пътническите влакове София - Белград пътуваха за 9 часа и половина, с престоят им беше между 3 и 4 часа. След окончателното довършване на електрификацията на жп линията Драгоман - Димитровград, те да пътуват за 6 часа, с 20-30 минути престой на границата. Новата гара ще облекчи и ще намали граничните процедури за преминаването на пътници и товари.

Подписаното днес Споразумение предвижда за първи път съвместен контрол от българските и сръбските служби на границата. След тази промени чувствително ще нарасне товаропотокът по Коридор №10, по направлението Белград-София-Истамбул. БДЖ и Сръбските железници очакват да се подобри конкурентноспособността на железниците на двете страни. Също така се очаква увеличение на туристите поради подобреното обслужване на граничния пункт.

Политическата воля за създаването на общата гранична гара в Димитровград беше постигната по време на срещата на министър Василев и сръбския му колега Велимир Илич в Белград на 15 октомври 2004. Тогава двамата министри се договориха да обединят усилията си за подобряване на граничния преход между двете страни и за отварянето на границите, както и да се намери добро решение за подобряване на обслужването на граничните пунктове Калотина - Градина.

Подписаното Споразумение днес беше съгласувано на ниво експерти и парафирано на 17 март тази година в Добринище, България. Финалните преговори се водиха от зам.-министър Анелия Крушкова и от помощник–министъра на капиталовите инвестиции на република Сърбия Бранислав Бошкович. С настоящото Споразумение за обща гранична гара, България и Сърбия и Черна гора правят важна крачка напред по пътя към отварянето на границите и модерното мислене на държавите от Европейския съюз.

По рано през деня вицепремиерът Николай Василев инспектира ГКПП “Калотина”, в качеството си на председател на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол. Освен 14-те камери за системен видеоконтрол, закупени от МТС и вече са инсталирана на ГКПП “Калотина”, Министерството закупи и 20 нови компютъра, 20 TFT монитори, периферна техника и 20 нови четци на документи за нуждите на служителите на “Гранична полиция” - ГКПП “Калотина". Новата техника е в процес на инсталиране на пункта. Тя ще бъде използвана за ускоряване на обработката на документите.

В момента е в довършителен етап изграждането и пускането в експлоатация на модул към автоматичната информационна система на “Гранична полиция” – “Система за обекторазпознаване и идентифициране”. Припомняме ви, че определените от Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, средства за ГКПП “Калотина” са в размер на 3,118,146 лв. От тях на Изпълнителна агенция “Пътища” са преведени 1,587,000 лв., а на областния управител на София-област – 1,531,146 лв.

Вицепремиерът Николай Василев инспектира и митницата, помещенията на Гранична полиция и кабинките за митнически контрол. Навсякъде са поставени държавните символи - знамена, герб, табела с името на държавата, както и надписи с “Добре дошли" на английски, френски и немски езици.

В момента всички подвижни конструкции на безмитните магазини са подменени с нови, по-хубави и модерни помещения за безмитна търговия. За много кратък срок беше направена модернизация и реконструкция на ГКПП “Калотина”, като общото състояние на пункта е подобрено значително.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени