ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Централна гара София ще бъде ремонтирана 17.09.2004

“Възложих на директора на Национална компания “Железопътна инфраструктура” да разработи няколко проекта за цялостен ремонт на Централна гара София, включително на колозовите и подземията” – това съобщи вицепремиерът Николай Василев по време на тържественото отбелязване на 30-годишния юбилей на гарата.

Констатирахме, че най-старата входна врата на столицата е изиграла добра роля за столицата и за България, но с оглед съвременните изисквания на 21 век преценихме, че тя трябва да бъде модернизирана – допълни Николай Василев. Според финансовите разчети на НК ЖИ за цялостен ремонт на гарата ще бъдат необходими около 15 млн. лв. Обсъждат се и по-радикални варианти – за построяването на ново приемно здание на гарата, като всичко е въпрос на финансови разчети и на техническа целесъобразност във връзка с нуждите на железниците. До края на годината се очаква да имаме окончателно решение и план за действие – каза министър Василев.

От наемите на обектите на територията на Централна гара София Национална компания “Железопътна инфрастуктура” има годишни приходи в размер на 600 000 лева – съобщи генералният директор Димитър Гайдаров.

През последната една година са започнали ремонти на три големи, възлови гари – в Русе, Варна и Първомай. Ремонтът на гара Първомай се налага заради големия инфраструктурен проект по Програма ИСПА – “Реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград-турска/гръцка граница” – каза още Гайдаров. Очаква се ремонтът на гара Първомай да приключи едновременно с първия ЛОТ на проекта “Пловдив-Свиленград”. Около 50 други по-малки гари в момента се ремонтират.

Специално за юбилея на Централна гара София беше дошъл бившият директор на гарата Георги Бойкин. В продължение на 20 г. най-голямата гара в страната е била под негово ръководство.

***
Допълнителна информация за историята на гарата на София и статистика за пътникопотока и за дейността на БДЖ в гарата можете да прочетете тук.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени