ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТС и фирми от софтуерната индустрия ще обсъдят възможностите за провеждането на професионални стажове за ученици и студенти 27.09.2004

Министерството на транспорта и съобщенията и фирми от софтуерната индустрия ще обсъдят възможностите за провеждането на професионални стажове за ученици и студенти, а впоследствие - и за осигуряването на висококвалифицирани работни места в IT-сектора в България. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев по време на официалната церемония по награждаването на олимпийския национален отбор по информатика за средношколци, който завоюва престижното 4-то място на Международната олимпиада по информатика в Атина.

Това ще бъде част от съвместната идея на МТС и Министерството на образованието да се стартита мащабна програма за подпомагането на олимпийските ни отбори по информатика, математика и математическа лингвистика.

На днешното събитие бяха поканени и представители на БАЙТ и БАСКОМ, които потвърдиха желанието и интереса си от едно подобно сътрудничество и подкрепиха възможностите за по-нататъшното развитие на тази инициатива.

По време на церемонията отличените ученици получиха преносими компютри – “Асос”, които са с вградена камера, микрофон и четец за смарт карти.

В началото на тази година, съвместно с представители на IТ-бизнеса, Министерството на транспорта и съобщенията създаде регионален клон на Европейския софтуерен институт в България. Той се развива изключително успешно и днес започва обучението на нови 20 професионалисти по стандарта CMMi (Capability Maturity Model® Integration), който е един от основните критерии за конкурентност на съвременните софтуерни компании.

* * *
На олимпиадата в Атина българският отвор завоюва 1 златен и 3 сребърни медала в конкуренцията на повече от 302 участника от 80 държави. Златен медал за България донесе Владимир Недев от Варна. Сребърни медали завоюваха Рангел Доков (Пловдив), Валентин Михов (Варна) и Светослав Колев (Русе). Пред нашия отбор се класираха единствено представителите на Китай, Русия и САЩ. Това е вторият голям успех на нашите олимпийци през тази година. На балканиадата по информатика, която се проведе в Пловдив и беше финансирана от Министерството на транспорта и съобщенията, нашите отбори завоюваха първите места, като от 5-те златни медала 4 бяха за българските участници.


За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени