ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам.-министър Крушкова ще участва в Четвъртото годишно заседание на ТРАСЕКА 21.04.2005

Заместник-министър Анелия Крушкова ще ръководи българската делегация, която ще участва в работата на Четвъртото годишно заседание на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА. То ще се проведе от 21 до 22 април 2005 г. в гр. Баку, Азербайджанска република. Анелия Крушкова е национален секретар на ТРАСЕКА за България.

Междуправителствената комисия ТРАСЕКА е учредена по силата на Основната спогодба за международен транспорт за развитието на коридора Европа-Кавказ-Азия, ратифицирана от Народното събрание през 1999 г.

В рамките на сесията в Баку предстои подписването на:

- Споразумение за съвместно финансиране на дейността на Постоянния секретариат на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА, което регламентира въпроси като – бюджетна процедура, принцип за разпределение на вноските на страните от ТРАСЕКА в бюджета на Постоянния секретариат;

- Протокол за изменение и допълнение на чл. 6, ал. 2 на Основната спогодба, който предвижда прилагането на режим на най-облагодетелстваната нация по отношение на тарифите и условията за осъществяване на международни двустранни и транзитни транспортни операции в региона на ТРАСЕКА;

Протокол за изменение и допълнение на Техническото приложение по митническите процедури и обработката на документите към Основната спогодба, който предвижда допълнение на препоръчителния списък от международни конвенции. Към него държавите от ТРАСЕКА следва да се присъединят с оглед постигането на хармонизация на правната база на транзитните преходи в региона на Комисията, както и други мерки, които целят облекчаването на транспорта и търговията в региона.

Проектите на тези документи са одобрени от Министерския съвет на Република България, като основа за водене на преговори.

Очаква се в рамките на заседанията да бъдат разгледани въпроси, свързани с финансирането на дейността на Постоянния секретариат през 2005 г. и 2006 г., устройствените документи на Постоянния секретариат и на ТРАСЕКА, стратегията за развитие на транспортния коридор Европа-Кавказ-Азия, както и мястото на ТРАСЕКА в рамките на Новата политика на съседство, лансирана от Европейската комисия.

По време на сесията председателството на комисията преминава към Азербайджанската република, която ще издигне своя кандидатура за поста генерален секретар. В момента генерален секретар на ТРАСЕКА е българката Людмила Тренкова, служител на МТС, в рамките на председателството на Република Армения.

В края на сесията заместник-министър Крушкова ще покани страните-членки на ТРАСЕКА в София за участие в следващата Пета сесия на Междуправителствената комисия през 2006 г. (съгласно принципа на ротация на председателството).

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени