ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Започваме преговори за премахването на двустранните квоти за разрешителни от януари 2005 16.07.2004

Започваме преговори за премахването на двустранните квоти за разрешителни за международните автомобилни превози, считано от 1 януари 2005 г. От началото на 2006 г. се очаква да бъдат премахнати и транзитните квоти. Това подписаха в обща декларация министрите на транспорта от страните от Югоизточна Европа, Черноморския и Кавказкия регион по време на Министерската кръгла маса, която започна днес в София.

Министрите на транспорта се съгласиха още да работят, в зависимост от законодателствата си, за отпадането на визовия режим, а където това е невъзможно, заради ангажименти към Европейския съюз, за неговото облекчаване в посока по-ниски или безплатни тарифи, по-бързо обслужване и по-лесно издаване на визи, особено за шофьорите от международния автомобилен транспорт.

Най-голям проблем в региона все още създават квотите за разрешителни за обратни товари от Турция, стана ясно още по време на срещата. Турският министър на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм изрази готовността си да преговаря за отпадането на тази квота по възможно най-бързия начин. През септември месец тази година двамата министри ще имат среща по този въпрос.

Министрите на транспорта изразиха още волята си да работят за модернизацията на граничните контролно-пропускателни пунктове, за облекчаването на режима на преминаване през тях чрез опростяване и стандартизация на документите, взаимното признаване на някои погранични проверки, съгласуването на работното време на всички контролиращи органи, така че да се съкрати времето за преминаване.

Заседанията на кръглата маса продължават във Варна. Във форума участват министърът на транспорта и съобщенията на Турция Бинали Йълдъръм, министърът на транспорта и съобщенията на Гърция Михалис Ляпас, министърът на комуникациите и транспорта на Босна и Херцеговина Бранко Докич, министърът на транспорта и съобщенията на Македония Агрон Буджаку, министърът на транспорта и телекомуникациите на Албания Спартак Почи, министърът на корабоплаването и транспорта на Черна гора Андрия Ломпар, държавният секретар по транспорта на Румъния Траян Панаит, заместник-министърът на капиталовите инвестиции на Сърбия Миодраг Йоцич, заместник-министърът на транспорта на Руската федерация Александър Мишарин и временно управляващият посолството на Хърватия у нас Йосип Шполярац.


За допълнителна информация:
Пресцентър
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени