ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Приехме пет мерки за повишаване на сигурността в международните превози 20.07.2005

Пет мерки за повишаване на сигурността в международните превози решиха с консенсус да въведат Министерството на транспорта и съобщенията и всички браншови организации в сферата на автотранспорта по време на съвместна дискусия между представители на институцията и на автомобилните превозвачи.

Българските превозвачи да регистрират на доброволен принцип в Министерството на външните работи имената на своите шофьори, маршрутите и времето, в което очакват те да бъдат на територията на Ирак, беше решено още по време на срещата.

Всички шофьори, които пресичат българо-турската граница, ще трябва да подписват и специална декларация, че са предупредени за повишения риск в някои части на света и че са били уведомени за това от българската държава и от своите работодатели.

Останалите мерки включват постоянното оповестяване на информация за опасните региони и непрепоръчителните маршрути за пътуване на интернет страницата на Министерството на транспорта и съобщенията. Информацията ще бъде предоставяна както от Министерството на външните работи, така и от самите браншови организации на автомобилните превозвачи.

ИА “Автомобилна администрация” се ангажира от своя страна да продължи да упражнява строг контрол върху всички фирми в бранша, да следи за спазването на законите и наредбите на страната, както и да предприема строги мерки спрямо всички нарушители.

Считаме, че засега не се налага преминаването към крайни действия и мерки, като прекратяването или забраната на всички курсове до опасните райони на света, заяви вицепремиерът Николай Василев. Засега няма да се предприемат стъпки към промени в законодателството или към въвеждането на нови регистрационни режими, които да създадат допълнителни пречки за българския бизнес, който и без това е в трудна конкурентна среда, допълни още той.


Срещата се проведе по инициатива на вицепремиера Николай Василев заради увеличилите се напоследък инциденти с превозвачи, осъществяващи международни превози в опасни и рискови региони на света и по-конкретно случилото се с двамата български шофьори в Ирак. В нея участваха и представители на ИА “Автомобилна администрация”, като и на всички браншови организации в сферата на автотранспорта.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени