ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Новият терминал на Летище София ще бъде пуснат в срок 31.08.2004

Новият терминал на Летище София ще бъде готов в пусковия срок, 31 август 2005 г., това заяви Нематолах Фарокниа по време на пресконференция в Министерството на транспорта и съобщенията, на която бяха обсъдени актуални въпроси по изпълнението на проекта “Реконструкция, развитие и разширение на Летище София”, както и резултатите от извършената работа до момента. В дискусията взеха участие заместник-министърът на транспорта и съобщенията София Касидова, председателят на борда на директорите на холдинг “Щрабаг” Нематолах Фарокниа, управляващият директор на международни проекти и член на борда на директорите на “Щрабаг” АД Людвиг Щейнбауер, ръководителят на обекта Йохан Пьолцел, както и директорът на проекта от страна на NACO Хус Брокмаер, резидент инженерът Вим Дайкема и ръководителят на проекта Греам Елстън.

Министерството на транспорта и съобщенията се гордее с изключителния напредък на проекта, който беше отбелязан през последните седем месеца, заяви зам.-министър Касидова. Проектът се управлява изключително прозрачно, няма никакви сигнали за неспазване на международните изисквания, както на Европейския съюз, така и на правилата на Европейската инвестиционна банка за доставки на стоки и услуги по проекта. Предстоят разговори с Гранична полиция за организиране на мерките, свързани със сигурността на българските летища, допълни София Касидова.

Изпълнителният директор на Летище София Стоил Пашкунов заяви, че точно за една календарна година – от август 2003 г. до август 2004 г., проектът стигна от основата до най-високата точка на строителната конструкция и в момента се започва работата по покривното пространство. Към края на месец август е завършена около 80% от стоманобетонната конструкция на новия терминал. Носещата конструкция на Блок 2, 3 и 4 е изградена и продължава изпълнението на блоковете 5, 6, 7 и 8. Въпреки забавянето на строителство по изграждането на галерия с пътнически ръкави от два месеца, крайният срок на завършването й – 22 ноември 2004 г., ще бъде спазен. На лице е и обект – паркинг-гаражът, който е готов преди графика си.

Системите за сигурност, които се доставят на българските летища от британската фирма “L3 “, имат сертификат за произход и са едни от най-добрите, които могат да се доставят в цялата индустрия, заявиха представителите на основния изпълнител по реконструкцията на Летище София “Щрабаг”. Специалните системи са доставки на фирми от Испания, Португалия и Великобритания, които са най-добрите производители на такива системи, заявиха от холандската фирма-консултант NACO. Цялото оборудване е било одобрено от “Главна въздухоплавателна администрация”, спазени са и всички тръжни спецификации, казаха от “Щрабаг".

Според главния изпълнител на проекта “Щрабак” едва 10 % от строителните работи на Летище София са спрели, след като българският строителен холдинг “Трейс груп” се е оттеглил от обекта. В момента между двете компании се водят разговори.

“Стараем се да спазим крайната дата като ви уверяваме, че вече не съществува риск за завършването на проекта в договорените условия. Договорената цена не може да бъде променяна освен в случай на рязка промяна на цените на основните строителни материали на пазара”, допълниха от NACO. Според тях след повишаването на цената на строителната стомана, цената на поръчката ще се повиши от 2 до 3 млн. долара.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени