ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Агенцията за търговия и развитие на САЩ предостави финансова помощ за безопасността на гражданското ни въздухоплаване 23.07.2004

Днес, 23 юли 2004 г., директорът на ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация” Калин Барзов и посланикът на САЩ Джеимс Пардю подписаха Споразумение за дарение на стойност 200 060 американски долара.

Субсидията е предназначена за оказването на техническа помощ на България в областта на авиационната безопасност. Основна цел на проекта е подобряването на условията за непрекъснат и ефективен контрол върху безопасността на гражданското въздухоплаване в страната ни, както и постигането на пълно съответствие с международните стандарти и изискванията на чуждестранните администрации в тази област.

Дейностите, заложени в проекта, предвиждат преглед на нормативната рамка на българското гражданско въздухоплаване, създаването на ефикасни структури, процедури и наръчници в помощ на инспекционната дейност, както и обучение на държавните инспектори, осъществяващи контролни и надзорни функции в областта на гражданското въздухоплаване.

За изпълнител на проекта от американска страна е номинирана фирмата Robinson Aviation (RVA), която през пролетта на 2003 г. изпълни успешно подобен проект в Полша.

Подписването на Споразумението и изпълнението на предвидените в него дейности е стъпка към възстановяването на българската гражданска авиация в “Категория 1”, съгласно “Програмата за одитиране на безопасността” на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA).

Споразумението е трето по рода си за последните 10 месеца между САЩ и Република България, след като в края на 2003 г. бяха подписани споразумения за обучение на държавни инспектори по въздухоплаването и за изготвяне на Генерален план за авиационна сигурност на 4 от международните ни летища. По този начин финансовото измерение на оказаната от страна на САЩ техническа помощ надхвърли половин милион долара.
Финансирането се осъществява чрез Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA), чиято главна цел е оказването на помощ на чужди държави по пътя им към подобряване на стандартите и условията по линия на безопасността и сигурността. В работата по проектите активно участва търговската секция на Посолството на САЩ в София.


За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 02
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени