ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Николай Василев получи “Златната звезда” на ИРУ 10.12.2004

Днес вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев беше награден от генералния секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт Мартин Марми със “Златната звезда” на Почетен член на организацията. Това се случи по време на Срещата на високо равнище в рамките на Регионалния комитет по автомобилен транспорт на страните-членки на Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа (ИСЮЕ), която се проведе в Дом 2 на резиденция Бояна.

“Златната звезда” на Почетен член на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) беше връчена на министър Василев за изключително големите му заслуги за развитието на международния автомобилен транспорт.

Отличието се присъжда главно на дългогодишни транспортни ръководители, които имат пряко отношение към дейността на ИРУ – президенти и генерални секретари на съюза, както и на ръководители на авторитетни организации, свързани с международните автомобилни превози.

“Златната звезда” се връчва по изключение и на министри на транспорта от държави с развит международен автомобилен транспорт, които имат значително присъствие на европейския транспортен пазар и взимат активно участие в дейностите на ИРУ.

През тази година за първи път в 56 годишната история на организацията с това отличие беше удостоен български държавник – министър-председателят Симеон Сакскобургготски. По този начин премиерът получи признание за изключително конструктивното му отношение към проблемите на българските превозвачи и за решаващата му роля за запазване функционирането на режима ТИР на територията на България.

***
Международният съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) е основан на 23 март 1948 г. в Женева, Швейцария, където и днес се намира неговото седалище. Той обединява в международен план организации и предприятия, които извършват автомобилен транспорт за собствена сметка и търговски превози. Съюзът има за цел да допринася за развитието и просперитета на вътрешния и международния автомобилен транспорт и е най-влиятелната международна организация, защитаваща интересите на автомобилните превозвачи. ИРУ се състои от 145 члена в 67 държави. Чрез своите национални асоциации ИРУ обединява автотранспортния бранш в целия свят.

За допълнителна информация:
Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 02
e-mail: press@mtc.government.bg

Приложение
 Международният съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) (33 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени