ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам.-министър Крушкова ще участва в “първата копка” на жп тунела под Босфора 05.05.2004

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анелия Крушкова ще вземе участие в официалното стартиране на строителните работи по изграждането на железопътния тунел под Босфора. Церемонията ще се проведе на 9 май в гр. Истанбул, Република Турция.

Анелия Крушкова получи лична покана от Турските държавни железници да присъства на “първата копка” на тунела.

Предвижда се строителството на обекта да завърши през 2007 г., като ще бъдат изградени две железопътни линии с дължина 76,3 км - от Гебзе /на азиатската част на Турция/ до Халкалъ /на европейската й част/. Дължината на тунела под земята ще бъде 13,3 км.

Проектът за изграждането на железопътен тунел под Босфора е от голямо значение както за Република Турция, така и за съседните й страни, включително и за България. След завършването на жп тунела на практика ще се осъществи непрекъсната железопътна връзка между Европа и Азия.

Този проект е пряко свързан с проекта за реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив-Свиленград-турска/гръцка граница. След завършването на двата проекта освен че ще се осигури непрекъсната железопътна връзка между Европа и Азия, се очаква увеличаване и на железопътния трафик.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени