ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам.-министър Неделчев представи сертификата за компютърна грамотност IT card 23.04.2005

Днес в 11:00 часа, в Българо–корейския телецентър (подлеза при НДК), заместник-министърът на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев представи системата за сертификация на знания при ползване на информационни технологии и Интернет – IT card, разработена от Европейския софтуерен институт.

На представянето присъстваха Мано Прего – генерален директор на Европейския софтуерен институт, Испания, Георги Шарков – директор на ЕСИ център-България (проект по програмата i-България на Министерството на транспорта и съобщенията) и Евгени Иванов – главен секретар на Съюза на работодателите в България. Мано Прего поздрави България като третата европейска страна, след Испания и Франция, която въвежда IT card. Зам.-министър Неделчев подпечата първите IT card сертификати и подчерта, че първите сертификационни центрове ще бъдат телецентровете, изградени по програмата i-България.

Сертификацията по IT card ще бъде пилотно внедрена в Министерството на транспорта и съобщенията и ще бъде предложена и на останалите ведомства. От своя страна Евгени Иванов заяви, че Съюзът на работодателите в България подкрепя широкото използване на сертификацията IT card. Тя ще бъде препоръчана на специалистите по човешки ресурси в цялата страната.

IT card – Good User Certificate е система за независима оценка, разработена от Европейския софтуерен институт.

Българският вариант е разработен от ЕСИ център-България със съдействието и подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията. Сертифициращият тест включва три модула, по които желаещият да получи сертификата трябва да покаже набор от базови, основни знания:
  • Работа с Интернет;
  • Работа с офис пакета на Microsoft;

• Работа с офис пакет, базиран на „свободен софтуер”.

 

Сертификатът е предназначен за всички граждани, които желаят да станат част от информационното общество. Той гарантира на работодателите, на фирмите и на държавната администрация, че техните сътрудници, настоящи и бъдещи, притежават необходимите базови познания по Windows, Linux и Интернет.

Изпълнявайки един от главните приоритети на правителството – “Ускорено развитие на информационното общество и информационните и комуникационни технологии”, Министерството на транспорта и съобщенията прие амбициозната програма i-България. Основен акцент в програмата е освен осигуряване на достъп до ИКТ и елeктронни услуги за обществото, така и осигуряване на знания и компютърни умения за всички.

Важен проект в тази насока е създаването на съдържанието на сертифициращия документ – ITcard, който потвърждава компютърните знания на широк кръг потребители и организирането на процеса на провеждане на тестовете и издаване на сертификата. Чрез своите проекти Министерството на транспорта и съобщенията ще осигури възможност и условия на всички държавни служители, на хората, работещи в частния и държавен сектор да положат по удобен за тях начин сертификационния тест и да получат на достъпна цена своята IT card, удостоверяваща техните базови компютърни умения.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: kvardev@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени