ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Учредяваме с 37 държавни университета БЪЛГАРСКИ ВИРТУАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ 17.12.2004

Вицепремиерът Николай Василев ще подпише договор за учредяване на БЪЛГАРСКИ ВИРТУАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ (БВУ) с 37 държавни университета на 20 декември, понеделник, от 11 часа в аулата на Софийския университет “Св. Климент Охридски”

Така на практика Министерството на транспорта и съобщенията реализира третия етап от проекта i-Университет за създаване на виртуално образователно пространство. Припомняме ви, че в първите два етапа бяха създадени последователно Пилотната виртуална катедра по компютинг „Джон Атанасов” и Виртуалния факултет по информационни и комуникационни технологии.

На официалната церемония в Софийския университет се очаква да присъстват ректорите на всички държавни университети, директорите на институтите на БАН, представители на Комисията по образование и наука в Народното събрание. Поканени са и редица водещи фирми и асоциации, свързани с ИТ-бизнеса.

Идеята за създаване на БЪЛГАРСКИ ВИРТУАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ беше лансирана в общественото пространство от Инициативен комитет, в който се включиха председателите на Съвета на ректорите, на Българска академия на науките (БАН), на Висшата атестационна комисия (ВАК), на Съюза на учените в България (СУБ), на Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС), на Българската асоциация за Информационни технологии (БАИТ), на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и др.

На този етап ВИРТУАЛНИЯТ УНИВЕРСИТЕТ ще стартира като национален образователен портал към сайтовете на всички регионални университети с постепенно увеличаващи се самостоятелни функции и значение.

Първото самостоятелно звено на БВУ, което вече функционира, е Виртуалният ИНФО-център за докторанти, който е разработен с участието на Висшата атестационна комисия.

През 2004 г. във всички 37 държавни университета, както и в 32 института на БАН бяха обзаведени компютърни зали за електронно обучение със средствата на Агенцията “Развитие на съобщенията и на информационните и комуникационните технологии” към Министерството на транспорта и съобщенията.

Общо над 1500 компютъра и сървъра, както и мултимедийни прожектори и различна периферна техника вече активно се използват от преподавателите и студентите. Скоростта на връзката с Интернет на повечето участници в проекта се увеличи с 1 до 2 Мбит/сек, а академичната общност получи 34 мегабитов достъп до Пан-Европейската изследователска мрежа GEANT.

Проектът i-Университет е част от националната програма i-България, която беше инициирана от министър Николай Василев през месец април тази година. Целта на тази програма е нашата страна с ускорени темпове да достигне средните нива на европейските показатели за развитие на информационното общество. В рамките на програмата досега са стартирани пет значими проекта:

  • Esi@Център – проект за създаване на регионален център на Европейския софтуерен институт, с което България става шестият световен център извън САЩ за трансфер на върхови софтуерни технологии;
  • i-Център – проект за създаване на мрежа от обществени телецентрове в цялата страна, предоставящи евтин Интернет, обучение в сферата на информационните и комуникационните технологии и електронни услуги;
  • i-Клас – проект за компютъризиране на всички български училища;
  • i-Университет – проект за създаване на компютърни зали и сайтове за електронно обучение в държавните университети и в научните институти;
  • i-Нет – проект за създаване на високоскоростна информационна магистрала между университетите и научните институти, както и на връзки с европейските изследователски мрежи.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени