ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Българо-корейски Интернет център отваря врати в подлеза на НДК 17.12.2004

Вицепремиерът Николай Василев ще открие Българо-корейски Интернет център (като част от билетния център на БДЖ ЕАД) в подлеза на Националния дворец на културата на 20 декември от 10 часа.

На церемонията ще присъства д-р Уен-джи Сон, президент на корейската агенция KADO (Korean Agency for Digital Opportunity and Promotion), както и представители на корейското посолство и правителство.

По време на церемонията ще бъде обявено развитието на инициативата за Интернет имена на роден език, разработена от корейската компания NETPIA. България ще стане първата държава в Европа, съхраняваща регистъра си от имена на кирилица в свои собствени сървъри. Инициативата ще позволи за кратко време в тясно сътрудничество с родните Интернет доставчици да можем да достигаме даден сайт, като просто изпишем името му на кирилица.

Центърът ще бъде оборудван с над 60 модерни компютри, високоскоростна Интернет връзка, осигурена от БТК, както и най-съвременно аудио и видео оборудване. Основен партньор на KADO и на NETPIA в България е Агенцията “Развитие на съобщенията и на информационните и комуникационните технологии” към Министерството на транспорта и съобщенията.

В рамките на подписаните меморандуми за разбирателство са предвидени и други съвместни инициативи, в които се очаква да се включат и много от корейските ИТ гиганти като SAMSUNG, Hyundai, LG и др.

В проекта са инвестирани 300 000 долара на правителството на Република Корея, а основната му цел е да представя навлизането на новите информационни технологии в българското общество, както и да повиши възможностите за сътрудничество между двете страни.

Центърът ще се управлява от екип на проекта i-Център, който се реализира от Министерството на транспорта и съобщенията и Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Българо-корейският Интернет център има зала за свободен Интернет достъп, зала за компютърно обучение и семинарна зала. Партньори по проекта ще бъдат БДЖ ЕАД, които освен че са собственици на прилежащата площ, ще са и основните ползватели на залите за компютърно обучение, заради необходимостта от повишаване на квалификацията на своите служители.

Предвижда се този център да се превърне в символ на високотехнологичното партньорство между България и Корея и в основна притегателна точка за големи корейски ИТ компании, които искат да представят и развиват своите продукти и услуги в България и в Европейския съюз.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени