ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Модерен Интернет център откри вицепремиерът Николай Василев 20.12.2004

През последните години нашата страна отбелязва голям напредък в икономическото сътрудничество с Република Корея и по-специално добро партньорство в информационните и комуникационните технологии – каза вицепремиерът Николай Василев след като днес откри Българо-корейски Интернет център в подлеза на НДК.

Министерството на транспорта и съобщенията през последните три години има добро взаимодействие с правителството на Република Корея, работим и по няколко съвместни инициативи. През тази година МТС изпрати няколко групи български специалисти на обучение в Република Корея по различни програми, които са свързани с развитието на информационното общество и електронното правителство – допълни още министър Василев.

ази есен посрещнахме три групи корейски доброволци, които се включиха в програмата на МТС за изграждане на телецентрове – i-Център. Корейските специалисти проведоха серия от обучения в страната, а също и няколко курса за служители от нашето министерство.

През месец май тази година обявихме пилотното стартиране на технологията “Интернет имена на кирилица”, която корейската фирма NETPIA въвежда за първи път в Европа заедно с Агенцията “Развитите на съобщенията, информационните и комуникационните технологии” към МТС. В момента този проект се развива успешно и през тази седмица базата данни с имена вече се премества на сървъри в министерството – допълни вицепремиерът Николай Василев.

Най-големият успех на нашето сътрудничество е този Интернет център, който е реализиран с финансовата помощ на корейското правителство и Министерството на информацията и комуникациите на Корея, чрез агенцията KADO.

Идеята за този център се зароди в началото на тази година, а изграждането му отне по-малко от месец.

В центъра ще се извършват демонстрации на нови технологии и обучение по информационни и комуникационни технологии. Той разполага с три оборудвани с най-нови технологии зали: една компютърна, една семинарна и една обща Интернет зала, която ще бъде отворена за свободен достъп на граждани.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 02
e-mail: kvardev@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени