ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Инцидент с български тласкач по река Дунав 13.05.2004

Вчера, 12 май, вечерта, на шлюз Йоханщайн, на границата между Австрия и Германия, е станал инцидент между българския тласкач “Васил Априлов” и швейцарския пътнически кораб “River Impression”. Шлюзът се намира на 2203-тия километър по река Дунав.

“Васил Априлов” е влязъл първи в камерата на шлюза. След него влиза и швейцарският кораб. При пускането от горно на долно ниво двата плавателни съда са се заклещили. Инцидентът е причинил счупване на стъклата на левия борд на пътническия кораб и повреди по Ро-Ро-секцията на българския състав. “Васил Априлов” има една Ро-Ро-секция, която е била натоварена с 240 леки автомобила. Материалните щети и пропуснатите ползи на тласкача ще бъдат допълнително изчислени. Няма пострадали от българска страна. “Васил Априлов” е застрахован в застрахователно дружество “Алианц България”.

В момента компетентните власти изясняват причините за инцидента. Плавателните съдове нямат пробойни и няма сведения за замърсяване на водите на р. Дунав. По случая се води разследване. Екипажът на тласкача е изпълнил всички указания на шлюзовата администрация и няма вина по случая. “Васил Априлов” ще продължи по маршрута си. Даден му е срок от 1 месец за отстраняване на повредите по средните кнехтове на секцията. Българският тласкач е пътувал по линията Пасау (Германия)– Видин. Тласкачът и секцията са собственост на БРП и са изпълнявали курс по договор с фирма СО МАТ.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: ryakimova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени