ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Официално стартира националният енциклопедичен портал ZNAM.bg 27.05.2005

На 1 юни ще стартира официално новият енциклопедичен портал ZNAM.bg – съвместно начинание на Министерството на транспорта и съобщенията, Издателска къща “Труд”, Българската академия на науките, софтуерната компания “Сирма” и Министерството на образованието и науката. Участниците ще обявят инициативата на обща среща с медиите в конферентната зала на Министерството на транспорта и съобщенията на 28 май (събота) от 12 часа. По време на пресконференцията ще бъде направена мултимедийна демонстрация, а на присъстващите журналисти ще бъде предоставено DVD с част от актуалното съдържание на портала.

Инициативата ще бъде представена от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, зам.-главния редактор на в-к “Труд” Никола Кицевски, изпълнителния директор на „Сирма” Цветан Алексиев, както и от официални представители на Министерството на образованието и науката и на Българската академия на науките. Ще бъде демонстрирана цялостната концепция на портала, идеите за неговото развитие и възможностите за приобщаване на научни колективи към неговото допълване и обогатяване със стойностна информация от най-различни области на познанието.

Специално внимание ще бъде отделено на възможностите за подпомагане на навлизането на ИКТ в училищата и използването на ZNAM.bg като основно помагало на българските ученици. Съвместната инициатива на институциите, академичните среди и бизнеса ще реши един от най-важните въпроси в развитието на образователната система – този с осигуряване на стойностно и актуално съдържание, което същевременно е сред най-добрите образци на българския език и култура.

В рамките на правителствената програма за въвеждане на ИКТ в училищата, порталът ще се ползва безплатно от всички български ученици, а при желание всеки ученик или учител ще може да се абонира за домашно ползване на преференциална цена.

“Предоставянето на тази енциклопедия на всяко българско училище представлява на практика революция в българското образование .Това ще даде възможност на всички български деца, без значение от техния социален статус и етнически произход, да имат равен достъп до най-важното – познанието.” Така вицепремиерът Николай Василев коментира новата инициатива.

ZNAM.bg включва модерни и постоянно актуализиращи се енциклопедични и каталожни ресурси, речници и учебни помагала, географски и исторически карти и мултимедийни приложения. В списъка с достъпна информация ще има още спортни, развлекателни, културни и туристически ресурси, както и възможности за обособяване на групи по интереси, създаване на база данни с въпроси и отговори от най-различни области, както и персонализиран профил на всеки потребител.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: kvardev@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени