ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

БДЖ пласира изцяло най-голямата корпоративна облигация в историята на България 19.05.2004

БДЖ пласира изцяло най-голямата корпоративна облигация в историята на България. Тя е първата, която се емитира от държавно дружество и е първата със специално обезпечение, съобщи днес вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев по време на пресконференция в Министерството на транспорта и съобщенията. Приходите от емитирането на облигацията ще бъдат използвани от БДЖ за ремонт на 3 620 товарни вагона в български вагоно-ремонтни заводи.

По време на пресконференцията представители на инвестиционния посредник – Росексимбанк, заявиха, че подалите заявки за записването на облигации са една чуждестранна и три български институции. Според банката-посредник емисията е предизвикала голям интерес както у нас, така и в чужбина.

Емисията е 6-годишна, с номинална стойност 30 милиона евро, с частно пласиране, с фиксиран купон от 6 процента годишно евро и погасителни вноски на три месеца, както и с една година гратисен период за изплащане на главницата. Обезпечаването на емисията се предоставя под формата на близо 3 620 товарни вагона на БДЖ.

Това е още една успешна стъпка в железопътната реформа след издаването на първия частен жп лиценз, допълни министър Василев. Министерството на транспорта и съобщенията възнамерява да планира и други подобни корпоративни облигации на дружествата си през тази година.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени