ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Вицепремиерът Василев представи националния енциклопедичен портал ZNAM.bg 28.05.2005

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев представи новия енциклопедичен портал ZNAM.bg. Демонстрацията на проекта се състоя днес в Министерството на транспорта и съобщенията. Инициативата е съвместно начинание на Министерството на транспорта и съобщенията, Издателска къща “Труд”, Българската академия на науките, софтуерната компания “Сирма” и Министерството на образованието и науката.

Беше презентирана цялостната концепция на портала, идеите за неговото развитие и възможностите за приобщаване на научни колективи към неговото допълване и обогатяване със стойностна информация от най-различни области на познанието.

Специално внимание беше отделено на възможностите за подпомагане на навлизането на ИКТ в училищата и използването на ZNAM.bg като основно помагало на българските ученици. Съвместната инициатива на институциите, академичните среди и бизнеса ще реши един от най-важните въпроси в развитието на образователната система – този с осигуряването на стойностно и актуално съдържание, което същевременно е сред най-добрите образци на българския език и култура.

В рамките на правителствената програма за въвеждане на ИКТ в училищата, порталът ще се ползва безплатно от всички български ученици, а при желание всеки ученик или учител ще може да се абонира за домашно ползване на преференциална цена.

“Смятам, че с този проект решаваме и един много сериозен проблем на нашето съвремие – въпроса с равния достъп. Компютъризацията на всички училища, свързването с Интернет и свободния достъп до енциклопедичния портал, ще дадат възможност на всички български деца, без значение от техния социален статус и етнически произход, да имат равен достъп до най-важното – познанието. А когато на децата е даден равен шанс за развитие вече всеки сам ще може да покаже на какво е способен, както и да се реализира успешно на пазара на труда.” Така вицепремиерът Николай Василев коментира новата инициатива.

ZNAM.bg включва модерни и постоянно актуализиращи се енциклопедични и каталожни ресурси, речници и учебни помагала, географски и исторически карти и мултимедийни приложения. В списъка с достъпна информация ще има още спортни, развлекателни, културни и туристически ресурси, както и възможности за обособяване на групи по интереси, създаване на база данни с въпроси и отговори от най-различни области, както и персонализиран профил на всеки потребител.

Факти и цифри около стартирането на енциклопедичния портал Знам.Бг

  • В споразуменията на МТС (АРСИКТ) и МОН с консорциума, притежаващ авторските права върху продуктите, е предвидена настолна инсталация на всички енциклопедични продукти (сумарно на стойност над 200 лева на пакет) върху всеки един от 50 000 съвременни компютъра, които ще работят до края на юни в българските училища.
  • 35 000 от тези компютри са или ще бъдат закупени по програмата i-Клас на МТС в рамките на бюджета на стратегията за въвеждане на ИКТ в училищата. Всички нови компютри са снабдени с DVD устройство.
  • Инсталирането се извършва на място, като на всяко училище е предоставено мултимедийно DVD с всички продукти и инструкция за инсталация, като продуктите ще могат да се използват дори и след изтичането на едногодишния период.
  • Отделно всеки от тези компютри ще има безплатен едногодишен достъп до всички ресурси на портала Знам.Бг, който тече от момента на активацията.
  • Порталът ще обединява всички електронни продукти, плод на досегашната съвместна дейност на Издателска къща „Труд”, Българска академия на науките и компанията “Сирма”, както и много други, които досега не са излизали на пазара.
  • Сумата, платена общо от двете министерства, е 600 000 лева (по 300 000 лева всяко), което прави по 12 лева на компютър за информация, която може да запълни цяла библиотека и освен това постоянно се актуализира.
  • Отделно всеки ученик или учител, изявил желание в училището да се абонира за тази услуга за домашно ползване, ще я получи на много преференциална цена от порядъка на няколко лева на година.
  • Общата визия на участниците е порталът Знам.Бг да се превърне в основен център за общуване на българската младеж, като същевременно играе сериозна възпитателна роля, както и повишава културата и познанията по книжовен български език на подрастващите. В същото време все повече колективи от академичните среди ще се включват като автори, с което ще се гарантира качеството на ресурсите, а същевременно ще се намери устойчив финансов модел, евтин за потребителите и задоволителен за авторите.
  • Благодарение на единния център за управление на комуникациите и съдържанието, изграждан от МТС, всички продукти ще могат да се актуализират онлайн, както и да се осъществява пълен мониторинг на достъпа, да се свалят най-разнообразни статистики и периодично да се прави анализ с какво съдържание да се обогати порталът.
  • Същевременно порталът постоянно ще се развива като цялостна база знания, ще включва все повече нови информационно-образователни услуги. И не на последно място – всеки от участниците ще има възможност да участва активно в по-нататъшното развитие на проекта, предоставяйки препоръки и съвети, които ще позволят утвърждаването на Знам.Бг като национално-представителен ресурс със значима културна, образователна и социална стойност.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: kvardev@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени