Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Вицепремиерът Василев ще разпореди на "България Ер" да не наема самолети по-стари от 10 години 14.01.2004

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев ще разпореди на националния ни превозвач "България Ер" да не взима на лизинг или да купува самолети по-стари от 10 години. По този начин ще бъде повишена не само безопасността и сигурността на пътниците, но и техния комфорт. През 2004 г. се очаква "България Ер" да удвои самолетния си парк с още четири нови самолета. Това стана ясно днес по време на срещата на вицепремиера с представителите на професионалните организации от авиационния бранш в България.

По време на разговорите бяха обсъдени актуалните въпроси за сигурността на летищата и безопасността на авиационния парк у нас.

В срещата взеха участие Асоциацията на българските авиопревозвачи и Българския авиационен форум, а от страна на Министерството на транспорта и съобщенията - заместник-министър Красимира Мартинова, както и директорът на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" Калин Барзов.

"Въпрос на национална гордост е ние да имаме по-нови и модерни самолети", заяви министър Василев по време на пресконференцията след срещата. Препоръка да не купуват или да наемат самолети по-стари от 10 години беше отправена и към частните ни авиокомпании. "Не считам обаче, че на този етап е необходимо това да бъде ограничавано с административни мерки или българските авиопревозвачи да бъдат задължавани да взимат на лизинг или да закупуват самолети под определена възраст. Контролът над настоящите въздухоплавателни средства е добър", заяви още вицепремиерът Василев.

През последните две години авиационният бранш е инвестирал между 12 и 15 млн. евро само в безопасността на съществуващите самолети, вложени в модернизацията на някои от авиационните системи в самолетите, както и в инсталирането на ново оборудване, стана ясно още по време на брифинга. С общо десет нови самолета трябва да се снабдят действащите български авиопревозвачи през настоящата година. "Считаме, че инвестициите на частните ни авиокомпании са навременни и на чисто пазарен принцип те ще продължават модернизацията на своя авиопарк, което е факт и в момента", заяви министър Василев.

По време на разговорите вицепремиерът поиска от представителите на авиационния бранш подкрепа за някои от приоритетните проекти на Министерството на транспорта и съобщенията в сферата на авиацията - концесионирането на летищата във Варна и Бургас, както и продължаващата модернизация на РВД и Летище София. Министър Василев призова още частните ни авиопревозвачи да кандидатстват за нови дестинации. През последните 5 месеца министерството е дало положително становище и е назначило всички български авиокомпании по всички дестинации, по които те са кандидатствали. Това е продължение на откритата политиката на министерството колкото се може повече наши авиокомпании да разширят своя пазарен дял на международния пазар в условията на много остра световна конкуренция.

По предложение на представителите на авиационния бранш ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" ще повиши контрола не само върху българските, но и върху чуждестранните самолети, които кацат или прелитат над територията на България.

Провеждането на такива срещи е част от стратегията на Министерството на транспорта и съобщенията за непрекъснат диалог с неправителствените професионални организации от авиационния бранш. Подобни разговори се състояха и в края на миналата година. Предвижда се такива срещи да се провеждат регулярно и през цялата следваща година, с цел да бъдат разгледани и обсъдени актуалните въпроси, свързани с въздухоплаването у нас.

За допълнителна информация:
Румяна Якимова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail:
ryakimova@mtc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed