Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
87-ма сесия на Съвета на министрите на Европейската конференция на министрите на транспорта, 22-24 април 2003 г. Брюксел 21.04.2003

Утре, 22 април 2003 г. (вторник), министър Пламен Петров заминава за Белгия, където ще вземе участие в 87-та сесия на Съвета на министрите на Европейската конференция на министрите на транспорта /ЕКМТ/, която ще се проведе на 23 и 24 април 2003 г. в Брюксел. Сесията ще бъде председателствана от г-жа Изабел Дюрант, заместник-министър председател и министър на транспорта на Кралство Белгия.

Тази година Европейската конференция на министрите на транспорта ще отбележи своята 50-та годишнина. В конференцията ще участват 40 министри, от страните пълноправни членки.

В рамките на конференцията се предвиждат срещи на министър Пламен Петров с министрите на транспорта на: Белгия - г-жа Изабел Дюрант, Гърция - г-н Христос Верелис, Холандия - г-н Ралф де Бьор, Франция - г-н Жил де Робиен, Италия - г-н Пиетро Лунарди и Албания - г-н Спартак Почи.

Очаква се най-активна да бъде дискусията по въпросите на транспортната политика, реформирането на таксите и налозите, екологично чисти горива и околна среда, подобряване достъпа до обществения транспорт и многостранната квота в международния автомобилен транспорт.

В рамките на дискусиите по автомобилен транспорт, министър Пламен Петров ще предложи да бъде договорено стартиране на проучване за преразпределение на СЕМТ разрешителните. В следствие на разширяването на ЕС, се очаква 25-те страни-членки доброволно да намалят своите квоти и освободените бройки да бъдат преразпределени в полза на страните извън ЕС.

Българската страна счита, че това е една много добра идея и следва да бъде развита и напълно подкрепя предоставянето на мандат на Комитета на упълномощените за определяне на принципите и механизмите за преразпределяне на разрешителните.

Друг важен акцент е договарянето на извършване основен преглед на оперирането на системата на многостранната квота на ЕКМТ, който се налага от множеството променящи се фактори и въвеждането на автомобили Евро 4, ефекта от ограниченията на разрешителните, социалната и основната регулаторна рамка, за сесията на министрите в Москва през 2005 г., когато работата по преструктурирането на квотата трябва да е приключила.

Очаква се по време на конференцията да бъде разгледан и приет Проект на Резолюция за установяване на система за контрол на времето за управление и периодите за почивка. Този проект на резолюция е конкретна стъпка напред към хармонизация при прилагане на съществуващите социални разпоредби в страните членки на ЕКМТ.

Българската страна подкрепя тази Резолюция и счита, че на по-късен етап и при условие, че това въвеждане е ефективно, възможността за увеличаване на многостранната квота може да бъде разгледана.

За проведените срещи на министър Петров в рамките на конференцията ще ви информираме своевременно.
------------------------------------------------------------------------------------------
Европейската конференция на министрите на транспорта (ЕКМТ) е създадена по инициатива на западноевропейските министри на транспорта с протокол, подписан в Брюксел на 17 октомври 1953 година. Депозитарий на протокола е Правителството на Белгия.

В ЕКМТ членуват 42 пълноправни членки - Албания, Австрия, Азърбайджан, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешка република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Македония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Молдова, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Руска федерация, Словашка република, Словения, Сърбия и Черна гора, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Украйна, Великобритания.

България е член от 1992 г. Със статут на асоциирани членове са шест страни: Австралия, Канада, САЩ, Корея, Япония и Нова Зеландия. Със статут на наблюдатели са две страни: Армения и Мароко.

Седалището на Секретариата на ЕКМТ е в Париж.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed