Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
1 година - "Всеки има право на път" инициатива на МТС 14.05.2003

Транспортно и комуникационно обслужване на хора в неравностойно положение

Освен компютърното обучение на инвалиди, МТС разработва проекти за осигуряване на достъп на хора с увреждания до електронни комуникационни мрежи.

Проектите са за:
1. Изграждане на работно място в Центъра за популяризиране на информационното общество в сградата на Централна поща. Работното място трябва да бъде оборудвано с необходимите технически и програмни средства за достъп до Интернет и обучение на инвалиди с различен тип и степен на инвалидност. С това може да се постави началото на създаването на достъпни центрове за обучение и достъп до Интернет за инвалиди, с цел интегрирането им към информационното общество.
Прави се проучване на основните изисквания за достъп до електронни комуникационни мрежи, в зависимост от категоризацията на хората с увреждания.
2. Разработване и поддържане на специализиран портал за хората с увредено зрение.
3. Проект, позволяващ достъпност на някои интернет услуги за хора с увреден слух или зрение. За целта е нужно да се разработи специален сайт, съгласно Принципите за достъпност според eEurope+.

Тези проекти ще бъдат осъществени с подкрепата на UNDP - България.

В сферата на комуникациите, БТК продължава монтирането на телефонни автомати достъпни за хора, придвижващи се с инвалидни колички и нискоръстови граждани в София и останалите големи градове. На територията на град София има монтирани 37 такива кабини. БТК ще осигури градски телефонни постове за диспечерските служби и външни телефонни автомати, достъпни за инвалидни колички в гарите: София, Пловдив, Стара Загора и Бургас.

По програма за въвеждането на специално пригодени за хора със зрителни увреждания телефонни автомати, БТК ЕАД, в рамките на изминалата година, преоборудва жетонните телефонни апарати с тастатури (номера набирателни механизми).

Компанията е монтирала външни телефонни автомати, достъпни за лица в инвалидни колички и ниско ръстови лица в зоната на приемане и изпращане на летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас.

По проекта за транспортно обслужване на трудноподвижни лица, финансиран от Националната транспортна програма PHARE 930804 от 1998 год. и инициативата на МТС "Всеки има право на път" е предвидено осигуряването на безкупейни вагони. До месец април 2003 г., БДЖ е завършило производството на първите два вагона, които са преминали през техническа проверка. По направлението София-Бургас-София вече се движат влакови композиции, включващи пътнически вагони за трудно подвижни лица, в комплект с нови безкупейни първокласни и второкласни пътнически вагони. Също така са закупени и въведени в експлоатация два мобиллифта. До края на годината се очаква да бъдат осигурени още 6 вагона за трудно подвижни хора и 13 мобиллифта.

Национална компания "Железопътен транспорт" осигурява помещения за диспечерски служби и тоалетни за трудно подвижни лица в гарите София, Пловдив, Стара Загора и Бургас, както и обзавеждането им с необходимото оборудване.

В сферата на въздушния транспорт МТС е предприело необходимите дейности.

На летище София са изградени три специализирани тоалетни за инвалиди: 2 броя в терминал "Международни линии - заминаване"; 1 брой в терминал "Международни линии-пристигане". На летище Варна санитарните помещения за трудноподвижни лица са в салоните на "Международни линии - пристигане и заминаване". На летище Бургас в двата терминала, "Пристигане" и "Заминаване" има санитарни помещения за трудноподвижни лица.

Определени са местата за паркиране и престои на специализираните автомобили, превозващи трудно подвижните лица до и от летищата. В обществения паркинг на летище София са определени и обозначени три места за паркиране на специализираните автомобили, превозващи трудноподвижните лица. На паркинга пред приемната сграда на летище Пловдив е определено и маркирано мястото за паркиране и престой на специализираните автомобили, превозващи хора в неравностойно положение. На летищата във Варна и Бургас са определени и са маркирани местата за паркиране и престой на специализираните автомобили.

На аеропорт Бургас вече втора година специализиран автомобил - платформа за транспортиране и качване в самолета на трудноподвижни хора се ползва успешно и безпроблемно обслужва тези пътници. Следващият месец такъв автомобил ще влезе в експлоатация и на летище София. За летище Варна е закупен специализиран летищен подемник (амбулифт).

Главна дирекция "Автомобилна администрация" е разработила, а МТС е утвърдило Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №33 от 1999г. за обществен превоз на пътници и товари на територията на Република България, допълнението регламентира транспортно обслужване на трудно подвижни лица в масовия градски транспорт и междуселищните автомобилни превози.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed