Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
МТС изпълнява успешно плана за повишаване показателите за безопасност на българския флот 24.04.2003

Днес, 24 април 2003 г. /четвъртък/ министър Пламен Петров се срещна с г-н Доминик Бюсеро, държавен секретар по транспорта и морското дело на Република Франция в рамките на юбилейната 87-ма сесия на ЕКМТ.

Министър Петров информира г-н Бюсеро за усилията, които България полага, за да преодолее влошените показатели за безопасността на българския флот през 2001 г. Процентът на задържаните български кораби по линия на Държавния пристанищен контрол за 2002 г. е 9.27 % (съгласно официалната статистика на Парижкия Меморандум за разбирателство). Този процент е значително по-нисък в сравнение с данните за 2001 г (14.7 %).

В отговор на активните действия на българското Министерство на транспорта и съобщенията, насочени към затваряне преговорите по глава "Транспортна политика", г-н Бюсеро отбеляза, че Франция ще вдигне резервите, които е имала до сега по отношение на въпросите за морската безопасност в хода на преговорите по глава 9.

Българската страна е разработила и изпълнява успешно "План за хармонизиране на законодателството 2002-2003 г." за транспониране на европейското законодателството в областта на морския транспорт и План за действие за повишаване на показателите за безопасност на българския флот. Конкретните мерки, предприети в тази насока вече дават добри резултати.

Провежда се цялостна политика за обновяване на българския флот. През 2002 г. 9 от най-старите кораби, плаващи под български флаг са извадени от експлоатация.

23-те кораби, собственост на Параходство "Български морски флот", чиято средна възраст е 13 години, са регистрирани под чужд флаг по искане на банките-кредиторки. Процентът на задържаните кораби от тази група е приблизително два пъти по-нисък от този на съдовете, плаващи под български флаг. Относително ниският процент на техните задържания не може да бъде отчетен при изчисляването на данните за кораби, плаващи под националния флаг.
Това е доказателство, че тенденцията за подобряване показателите на безопасността е постоянна.

Предприети са мерки за възвръщане на тези кораби под български флаг, което ще снижи средната възраст на българския флот и ще намали процента на задържанията.

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed