Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
МТ предостави на Община Враца мултимедиен проектор в комплект с преносим компютър и 12 броя детски седалки за автомобил 26.09.2006
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев откри днес Общински център за учебно-методическа, възпитателна и спортно-състезателна дейност по безопасност на движението на пътищата в Областния социален комплекс за работа с деца – Враца, както и новата учебна година по безопасност на движението. Комплексът е стартирал дейността си преди два месеца.

По време на откриването министър Мутафчиев заяви, че опазването на живота и здравето на децата в пътното движение е приоритет в дейността на правителството по осигуряване на безопасността на движението по пътищата. Той припомни, че този приоритет беше утвърден в края на миналата година, когато правителството одобри дългосрочна Национална стратегия за опазване живота и здравето на децата в пътното движение за периода 2006 – 2010 г.

Министерството на транспорта се включи активно в реализирането на стратегията, като затова беше разработена специална програма, уточни транспортният министър. Основната цел на програмата е Министерството на транспорта да даде своя принос за намаляване броя на загиналите и ранените деца при пътнотранспортните произшествия. Особено внимание се обръща на осигуряването на безопасен обществен превоз на пътниците с автомобилен транспорт на територията на страната и чужбина. Министър Мутафчиев изтъкна основните приоритети на програмата:

  • Подобряване на първоначалното и последващо обучение на водачите на моторни превозни средства и обръщане на особено внимание на проблемите за осигуряване на безопасността на децата като участници в движението и като пътници. Организиране на допълнително обучение на водачите от обществения превоз на товари и пътници по специфичните въпроси на опазване на децата в пътното движение.
  • Предприемане на мерки за подобряване на нивото на безопасност на превозните средства и осигуряване на бърза и систематизирана информация за гражданите по отношение на внедряването на съвременните технологии и осигуряване на защитата на децата в превозните средства.
  • Контрол на водачите от обществения превоз на товари и пътници, като превантивна мярка по специфичните въпроси на опазване живота и здравето на децата на пътя.
  • Повишаване ефективността на националните кампании за опазване на децата в пътното движение.

В тази връзка, по време на откриването министър Мутафчиев обяви, че Министерството на транспорта откликна на молбата, отправена от Община Враца, за оказване на помощ при реализирането на дейността по обучението на участниците в движението по пътищата, като предостави безвъзмездно мултимедиен проектор в комплект с преносим компютър. С помощта на тези съвременни технически средства ще се повиши качеството на провежданото обучение и ще се даде възможност за подходящо онагледяване и реализиране на „живото” участие на децата в обучението.

Статистиката сочи, че близо 60 на сто от загиналите при пътни транспортни произшествия деца са били вътре в автомобила. Това налага превозването на децата да става само с предназначените за целта детски седалки. Изследванията показват, че рискът от смъртен случай по време на пътна злополука намалява с 90%, когато новороденото се превозва правилно. За деца между 3 и 4 години този процент е 60. Затова Министерството на транспорта предостави безвъзмездно на Община Враца и 12 броя детски седалки за автомобил за трите възрастови групи деца – до 15 месеца; до 3,5 години и до 12 години.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

Приложение
 Листовка: "Децата добре защитени в автомобила" (69.76 KB)
 Коментари (0)

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Снимки от откриването на Общински център по безопасност на движението на пътищата - Враца


Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed