Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев се срещна с представители на авиокомпаниите в България 20.12.2006
Голям размер

Министър Мутафчиев проведе  днес среща с представители на Асоциация на българските авиокомпании. На срещата ги информира за обсъжданите теми по време на посещението си в Брюксел и разпространеното официално решение на Европейската комисия. Той направи коментар за разпространеното комюнике от Европейската комисия по повод мерките за авиационната безопасност.

В комюникето вицепрезидентът на Европейската комисия Жак Баро отбеляза: „За нас е от голямо значение да сме сигурни, че всяка авиационна власт изпълнява своите контролни задължения във връзка с безопасността и, че всяка авиокомпания, която оперира свободно на европейския пазар е в състояние да извършва тази дейност, като напълно спазва нашите строги изисквания за безопасност.".

Постигнахме съгласие в момента, в който имаме готовност, сами да поканим EASA на проверка, каза министър Мутафчиев. Трябва да си даваме сметка, че това е изключително сложен процес и като администрация няма да допуснем никакви компромиси, заяви още той.

Несъответствията, които са установени от Европейската агенция за Авиационна безопасност (EASA) се отнасят до недостиг на административен капацитет в българската Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД ГВА), най-общо в областта на контрола по безопасността и на сертифицирането за експлоатационна годност и поддръжка на въздухоплавателните средства. Недостатъчен е броят на персонала на ГД ГВА и неговото ниво на обучение, за да изпълнява задълженията си на нужното ниво.

От 1 януари 2007 г. България става член на Европейският съюз и на EASA. Българските авиокомпании ще продължат да оперират до и от Европейския съюз, както досега. Предпазната клауза, която е наложена от Европейската комисия, не засяга членството в Европейския съюз, а е силно ограничена по обхват и касае признаването на сертификатите за летателна годност на въздухоплавателните средства. Издаваните от ГД ГВА сертификати за летателна годност ще се признават като издадени от трета страна, на основание на двустранни спогодби. Авиокомпаниите и администрацията трябва да положат усилия за да отговорят на повишените изисквания. Необходимо е значително да бъде повишен контролът за съответствие на тези изисквания.

 

За допълнителна информация:
Ясен Зарев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 94 85
e-mail:
yzarev@mt.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Юли
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed